A Goldman Sachs amerikai befektetési bank szerint a február 23-ig tartó héten a hedge fundok közel nyolc hónapja nem látott ütemben adtak el technológiai részvényeket, a technológiai szektor ellen nagy mennyiségben nyitottak short pozíciókat is, miközben az Nvidia legutóbbi eredményei nyomán nagyot ugrottak az árfolyamok.

A részvényeladások értéke ötéves csúcsok közelében jár. A Morgan Stanley eközben azt közölte, mérései szerint a leginkább shortolt szektor a múlt héten a technológiai volt.

A nagy részvényindexek, köztük a technológiai szektor túlsúlyáról ismert Nasdaq a mesterséges intelligenciával kapcsolatos optimizmus nyomán történelmi rekordokat dönt. A chipgyártó Nvidia csütörtökön egy nap alatt 277 milliárd dollárral növelte a tőzsdei értékét a várakozásokat meghaladó profitról szóló gyorsjelentését követő piaci reakcióban. Ez a Wall Street történetének legnagyobb egynapos nyereségét jelentette – emlékeztet a Reuters.

A Goldman Sachs szerint ugyanakkor már kétszer annyi hedge fund van, amelyik most shortolja a technológiai részvényeket, mint amennyi azok további emelkedésére játszik. Eladási pozíciókat nyitottak a félvezetőipar gyártó- és szolgáltató berendezéseit, a technológiai hardvereket, a tárolóeszközöket gyártó cégek részvényeire és az informatikai szolgáltatókra is.

Ugyanakkor a spekulánsok nem teljes mértékben ábrándultak ki a szektorból. Jelenleg kétéves csúcson van például az Nvidia részvényekre nyitott vételi opciók állománya.

A befektetők egyébként a múlt héten összesítve öt hete a legnagyobb nettó eladók voltak az amerikai tőzsdéken. Ez nem csoda, hiszen a fejekben egyre inkább tudatosul, hogy a Fed várhatóan csak a korábban reméltnél később kezdi meg a kamatok lefaragását és azt is csak lassabb ütemben. 

Persze van honnan alábbhagynia a hangulatnak a technológiai szektorral kapcsolatban. A Bank of America februári felmérése azt mutatta, a technológiai részvényeket az alapkezelők 36 százaléka súlyozza felül, ez volt a legmagasabb arány 2020 augusztusa óta.

Új vezér a világ csúcsgazdagjai közt: tudta, mibe kell befektetni

Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója a világ húsz leggazdagabb embere közé kerülhet. Az pedig már biztos, hogy az Nvidia lett a világ negyedik legnagyobb vállalata.

A részletekről ITT olvashat bővebben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!