A befektetők teljesen hurráoptimistává váltak december végére és január elejére nemzetközi tőkepiacokon Federal Reserve elnökének múlt havi bejelentését ugyanis úgy értékelték, hogy véget ért a kamatemelése korszaka és hamarosan a kamatcsökkentések lehetnek napirenden miután sikerült végre megfékezni az inflációt.

Az Egyesült Államokban a határidős piaci jegyzések korábban már összesen száznegyven bázispontos kamatcsökkentést irányoztak elő idénre, ez közel duplája annak mint amit a fed saját előrejelzésében lehetségesnek tartott. De nemcsak Egyesült Államokban hanem Európában is a kamat csökkentések várható ideje és mértéke lett a befektetők központi témája.

 

A hatalmas optimizmusról a piacokon korábban itt írtunk összefoglalót.

Olyannyira, hogy például Daniel Morris ABNP Paribas Asset Menedzsment vezető tőkepiaci stratégiája szerint az EKB már idén tavasszal az amerikai és más nagy jegybankokat megelőzve elkezdheti a kamatok mérséklését.

A nagy jókedvre reagálva az elmúlt héten szinte minden napra jutott egy olyan jegybanki nyilatkozat, amely próbálta kifogni a szelet az erős kamatcsökkentési várakozások vitorlájából. Múlt hét pénteken például Laurie Logan, a Dallas-i Fed Elnöke úgy nyilatkozott, hogy a Fed korábbi kamatemeléseinek hatásai nagyrészt már mögöttünk vannak. Ez azt jelenti, hogy a 10 éves kincstárjegy hozamának csökkenése - az október közepi 5 százalék körüli szintről a mostani 4 százalék körüli szintre - megteremtheti az alapot a kereslet élénküléséhez, ami meghiúsíthatja az infláció terén elért eredményeket.

Azaz szerinte nem lehet az árstabilitás fennmaradására számítani, ha nem maradnak kellően restriktív a monetáris feltételek. Sőt, nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy a Fed idén újra kamatemelésbe kezd. Logan hangnemnek szigorodása már csak azért is figyelemre méltó mert tavaly októberben az elsők között volt, aki utalt arra, hogy a Fed abbahagyhatja a kamatok emelését, mivel helyette a kötvényhozamok emelkedése elvégzi ugyanazt a munkát.

 

És miközben kollégái még az EKB idei kamatcsökkentési lamentáltak, addig szerdán Luis de Guindos, az Európai Központi Bank alelnöke szerdán egy spanyol rendezvényen elkezdte lefújni a partit. Kijelentette, szerinte az euróövezet az elmúlt negyedévben recesszióba kerülhetett, és a kilátások továbbra is gyengék, s hozzátette, hogy az infláció közelmúltbeli gyors lassulása most valószínűleg szünetet tart.

Mint mondta arra számít, hogy az eurózóna inflációja hasonló utat fog követni, mint Spanyolországban. Ott 2023 júniusában 2 százalék alá csökkent, majd a tavalyi év utolsó négy hónapjában 3 százalék fölé emelkedett, mivel a kormány fokozatosan megszüntette az energiatámogatásokat.

-A pozitív energiabázishatások be fognak lépni, és az energiával kapcsolatos kompenzációs intézkedések lejárnak, ami az infláció átmeneti élénküléséhez vezet – tette hozzá.

Bár közvetlenül ezt nem mondta ki, a jegybankárnak az infláció élénkülésére vonatkozó megjegyzései csökkentik annak valószínűségét, hogy az EKB az első negyedévben kamatcsökkentést hajt végre – mondta Carsten Brzeski, a holland ING bank közgazdásza az FT-nek nyilatkozva.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!