A csütörtöki kereskedésben új történelmi csúcsot ért el az S&P 500 részvényindex, a délutáni órákban 5261 dollár fölé kúszott az árfolyam. Bár a nap végére valamelyest visszaesett az amerikai nagyvállalatokat reprezentáló index ára, még az 5241 dolláros záró árral számolva is több mint 10 százalékot emelkedett ebben az évben.

Az indexet alkotó vállalatok nagy része pluszos napot hozott, amit az elemzők elsősorban az eheti FED kamatdöntéssel, valamint az azt követő optimista jegybanki kommunikációval magyaráztak. A legjobban teljesítő szektor a félvezetőké volt, a Micron a gyorsjelentésének is köszönhetően 14 százalékot, a Broadcom 5 százalékot emelkedett, míg az Nvidia 1 százalékos plusszal zárta a napot. Szintén jól muzsikált a pénzügyi szektor, a Goldman Sachs 4, a BlackRock 3, a Morgan Stanley és a Bank of America 2 százalékot javított az árfolyamán.

A nap vesztese az Apple

4 százalékot esett csütörtökön az Apple részvényeinek árfolyama, miután megérkezett a már várt bejelentés: az Amerikai Igazságügyi Minisztérium (DOJ) beperelte a tech vállalatot. A DOJ azzal vádolja a céget, hogy monopolizálta az okostelefonok piacát, ezzel károsítva a fogyasztókat és a versenytársakat. Ez a mérföldkőnek számító trösztellenes ügy az Apple üzleti modelljének jelentős átalakításához vezethet (az iPhone eladások adják a vállalat jelenlegi bevételeinek mintegy 58 százalékát), és kihívás elé állíthatja a márka exkluzivitását.

Debütált a Reddit

Mesés nappal debütált a Reddit a tőzsdén. Az első kereskedési napján a 34 dolláros IPO-t hirdető vállalat részvényei óriásit ugrottak, a papírokat nap közben 57 dollár felett is jegyezték, míg végül az árfolyam az 50 dolláros szinten konszolidálódott, ezzel 48 százalék hozamot produkált a korai befektetőknek.

Hogy meddig tart ki a közösségi média cég lendülete, az már nagyobb kérdés: a vállalat eddig minden pénzügyi évét veszteséggel zárta, több Reddit-fórumozó pedig már arról érdeklődött, hogy hogyan tudna a részvényárfolyam zuhanására fogadni.

A társaság tőzsdére lépését mindenesetre nagy figyelemmel kísérik a szakértők, hogy többet megtudjanak a piac étvágyáról az IPO-kat illetően. Az elemzők szerint a Reddit részvényeivel való kereskedés a következő hetekben nagyban meghatározhatja más veszteséges technológiai start-upok piacra lépési terveit.

Gyorsjelentések

Bár nagyvállalatok gyorsjelentési szezonja a végéhez közelít, néhány nagy név még maradt a csütörtöki napra. A Nike a várakozásoknál jobb számokat produkált, 12,4 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenként 77 cent nyereséget ért el.

Szintén erős eredményeket jelentett a FedEx, 21,7 milliárd dolláros bevételen részvényenként 3,86 dolláros nyereséget hozott össze. A társaság emellett egy 5 milliárd dollár értékű részvény-visszavásárlási programot is hirdetett, ami meghozta a befektetők kedvét: a részvények ára 12 százalékot emelkedett és már alulról karcolja a 300 dolláros szintet.

A Lululemon részvényesei ellenben kevésbé lehettek elégedettek. A sportruházati kiskereskedő ugyan a várakozásoknak megfelelő pénzügyi eredményeket jelentett, azonban a következő időszakra a vártnál gyengébb előrejelzést adott, így a pénteki kereskedést valószínűleg több, mint 10 százalék mínusszal fogja kezdeni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!