A tavalyi év utolsó hónapjaiban és idén páratlan rali zajlott a BÉT-en: elsősorban az OTP és a Telekom részvénye emelkedett szinte vég nélkül. Ennek során igen túlvettek lettek a papírok, ami törvényszerűen korrekcióhoz vezet. Ez ma megérkezett: a Telekom 4, az OTP 3 százalékot esik a hétfői záróárhoz képest. A Mol és a Richter csak kis mértékben gyengül, ezek a papírok azonban nem is emelkedtek olyan hevesen, így érthető az eltérés. 

A BUX index összességében 2 százalékkal csökken, 63 400 pontig. Hasonlóan heves reakció más indexnél nem mutatkozik, így vélhetően csak a túlvettségből adódó elkerülhetetlen korrekciót látjuk a két papírnál.

A forint is gyengül

Eközben a forint is gyengül: ez már napok óta zajlik, az árfolyam 385 az euróhoz képest. Az előző mélypont is ezen a szinten volt még tavaly év végén, így

ha nem gyengül tovább, akkor nem lép ki abból a viszonylag szűk sávból, ami már hónapok óta meghatározza a hazai valuta mozgását.

A folyamatokban szerepet játszhat, hogy míg tegnapig menekültek a befektetők a kínai részvényekből, elsősorban a hongkongi tőzsdén, és a felszabadult tőkét a feltörekvő piacokon, köztük nálunk fektették be, ma Kína jelezte, hogy megtámogatja a zuhanó piacot, így ma odasereglettek a vevők. Nem kizárható, hogy ezért nálunk is leállt néhány nagy alap a vásárlással, a hirtelen magasra emelkedett árakon pedig mások nem sietnek vásárolni. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!