Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai STOXX 600 index 0,13 százalékkal erősödött, az euróövezeti Euro Stoxx 50 index 0,10 százalékkal csökkent a kereskedés végére. Londonban az FTSE 100 index 0,06 százalékos emelkedéssel végzett, a DAX Frankfurtban 0,49 százalékkal erősödött, a CAC 40 Párizsban 0,34 százalékkal végzett alacsonyabban. Milánóban 0,15 százalékos, Madridban 0,71 százalékos indexcsökkenéssel fejeződött be a csütörtöki tőzsdenap.

A frankfurti DAX 40 csütörtök délután tovább növelte nyereségét, és először lépte át a 17 700 pontot. A befektetők rengeteg gazdasági adatot dolgoztak fel, és mérlegelték azok lehetséges hatását a globális monetáris politikai kilátásokra.

Európa legnagyobb gazdaságában enyhült az inflációs nyomás februárban, a vártnál nagyobb mértékben, 2,5 százalékra, két és fél éves mélypontra csökkent az infláció.

A kiskereskedelmi forgalom viszont 0,4 százalékkal csökkent januárban a várt 0,5 százalékos növekedés helyett. Januárban már a harmadik egymást követő hónapban csökkent a németországi kiskereskedelmi forgalom. A munkanélküliségi ráta februárban is a 2021 közepe óta a legmagasabb 5,9 százalékos szinten maradt. Az áremelkedést két és féltől három százalékig terjedő mértékben a Sartorius, a Siemens és a Porsche vezette.

Az indexveszteséggel záró francia piacon a Carrefour, a L'Oréal és Veolia vezette a gyengülést másfél-két százalékos árfolyamcsökkenéssel. Milánóban az Iveco, a Telecom Italia, és a Ferrari árfolyama csökkent a legnagyobb mértékben, másfél-két százalékkal.

Az olajár emelkedett csütörtökön és február hónapot nyereséggel fejezi be: az amerikai WTI mintegy négy százalékossal, a Brent pedig két és fél százalékossal. Januárban az amerikai olaj ára közel hat százalékkal, a Brent ára négy százalék felett emelkedett.

Az európai kereskedési idő végén a WTI ára 0,27 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 78,75 dolláron, a Brent ára pedig 0,26 százalékkal ment lejjebb 82,36 dollárra.

Az arany ára közel egy havi csúcsot ért el csütörtökön. A spot jegyzés 0,55 százalékkal emelkedett unciánként 2045,88 dollárra. A dollárindex négy heti mélypontról 0,07 százalékkal 104,04 pontra emelkedett. Az eurót 0,25 százalékkal jegyzik gyengébben 1,0809 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!