Gyenge kezdés után indexveszteséggel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Az összeurópai STOXX 600 index 0,35 százalék, az euróövezeti Euro Stoxx 50 index 0,71 százalék mínusszal fejezte be a hétfői kereskedést. Londonban az FTSE 100 index 0,18 százalékkal, a frankfurti DAX index 0,34 százalékkal, a CAC 40 index Párizsban 1,35 százalékkal gyengült. A milánói tőzsde FTSE MIB indexe 0,31 százalékkal, a madridi IBEX 35 index 0,41 százalékkal csökkent.

Párizsban a banki részvények szenvedték meg a legjobban Macron pártjának visszaszorulását az európai parlamenti választásokon. A Societe General és a BNP Paribas részvények öt százalékkal, a Hermes és az LVMH részvények több mint két százalékkal gyengültek.

A német piacon az RWE 2 százalékos, a Porsche több mint 1 százalékos, a Zalando közel 1 százalékos csökkenéssel a legnagyobb vesztesek közé tartozott.

Londonban az Aviva két százalékot esett a JP Morgan leminősítését követően, míg az M&G több mint másfél százalékkal nőtt, miután a JP Morgan felminősítette a részvényeket.

A milánói tőzsdén a Stellantis N.V. 2,2 százalékot, az STMicroelectronics 2,1 százalékot, a Moncler pedig 2,1 százalékot veszített.

A főbb spanyol részvények közül az Inditex és az Iberdrola közel egy százalékkal, a Banco Santander és a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria pedig több mint egy százalékkal gyengült.

A nyári üzemanyagkereslet növekedésével kapcsolatban erősödő optimizmus miatt, valamint olyan küszöbön álló piaci fejlemények, mint a Federal Reserve kamatdöntése és a héten megjelenő kulcsfontosságú amerikai inflációs jelentés előtt az olajár hétfőn emelkedésnek indult.

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Az arany ára a pénteki több mint három százalékos, 2020 novembere óta a legnagyobb egy napon belüli eséssel elért egyhavi mélypontról fordult vissza, az európai kereskedési idő végén 0,46 százalékkal állt magasabban a spot jegyzés, unciánként 2304,53 dolláron.

A dollárindex 0,42 százalékkal nőtt, 105,33 ponton négyheti csúcsnál jár. Az eurót 0,56 százalékkal jegyzik gyengébben, egyhavi mélyponton 1,0739 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!