Oroszország nem fér hozzá a nyugati mérnöki cégek által biztosított alkatrészekhez, így lassan haladnak a megsérült kőolaj-feldolgozók javítási munkálatai – számolt be róla az oilprice.com.

Korábban az olyan nagy nyugati vállalatok, mint az amerikai Honeywell UOP, vagy a svájci AAB szállított alkatrészeket és berendezéseket az orosz olajfinomítóknak. Az orosz–ukrán háború kitörése óta azonban már nem teljesítenek új megrendeléseket, így a helyi mérnökök nehezen találnak pótalkatrészeket a megsérült berendezések javításához.

Tökéletes példa erre a Lukoil fennhatósága alá tartozó, Volga mentén fekvő Norsi feldolgozó, amelyben még januárban sérült meg egy turbina, ám a Reuters információi szerint azóta sem sikerül helyreállítani a sérült eszközt. A hiba miatt a létesítmény üzemanyag–előállító kapacitása jelentősen lecsökkent.

Újabb támadások

Az oroszok problémái tovább eszkalálódtak, amikor a héten több olajfeldolgozót is dróncsapás ért. Mivel minden jelentősebb orosz finomító kisebb–nagyobb mértékben nyugati technológiát használ, az oroszok egyre komolyabb nehézségekbe ütköztek a támadásokban megsérült berendezések cseréjében vagy javításában. Becslések szerint a dróntámadások az ország teljes olajfinomító kapacitásának 14 százalékát vették ki a termelésből.

Az oroszországi infrastruktúrát érő csapások egyébként nem számítanak ritkaságnak, korábban az oroszok is kiterjedt rakétatámadással mentek neki az ukrán energiahálózatnak. Ezek az akciók nem csak az országok belső ellátására vannak hatással, hanem jövedelmező külkereskedelmüket is megbéníthatják.

Lassan halad a helyreállítás

Oroszország szerint a javítási munkálatok akár két hónapot is igénybe vehetnek. Nyikolaj Sulginov, az ország energiaügyi minisztere szerdán azt nyilatkozta, hogy a megsérült finomítók június elején működhetnek újra teljes kapacitással. A tárcavezető tervei szerint minden létesítményt üzembe fognak tudni helyezni, amelyet dróncsapás ért.

A támadások miatt Oroszország üzemanyagtermelése 12 százalékkal csökkent március utolsó hetében a februári átlaghoz képest. Az orosz belföldi piac a hiányt még nem érezte meg (részben a belorusz import miatt), az export azonban jelentősen csökkenhet a következő időszakban, ami globálisan tovább növelheti a már így is jelentősen megemelkedett olajárakat.

Egekben a fekete arany ára

Az olajárak a héten öt hónapos csúcson jártak, a Brent nyersolaj hordója elérte a 90 dolláros szintet. Sajnos minden a további drágulás felé mutat, az Egyesült Államokban jelentős keresleti növekedésre számítanak, a kínálati oldalon a csökkenő orosz export mellett az OPEC+ is kitart önkéntes csökkentett kitermelése mellett.

Az emelkedő olajárak pedig újra befűthetnek az inflációnak, ugyanis alapvető nyersanyagként rengeteg termék alapanyag-költségére, energiaforrásként az előállítási költségekre, üzemanyagként pedig a szállítási költségekre is hatással van az olaj árfolyama.

Magyarországon még rosszabb a helyzet

A holtankoljak.hu közlése szerint pénteken tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak, a benzin literje négy forinttal, a gázolajé pedig hét forinttal kerülhet többe a kutakon, így a 95–ös benzinért átlagosan 645 forintot, a gázolajért pedig 652 forintot fizethetünk literenként.

A nehezedő makrogazdasági körülményeket tovább súlyosbítja, hogy idén 40 forinttal emelkedett az üzemanyagokat terhelő jövedéki adó mértéke, a környező országokhoz képest romló adókörnyezetet pedig végső soron a mi pénztárcánk sínyli meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!