Hétfőn nyitás után valamelyest erősebb maradt a forint a múlt héten megszokottnál. Az euró 407 körül jegyezték, a dollár 396,5 körül forgott, a svájci frank 415 forint körül jár, az angol font 469 forintba került. A múlt héten jellemzően 410 körül vagy afölött is járt az euró/forint kurzus. 

"Valamelyest vissza tudott erősödni a forint, így a 415 forintos szintektől eltávolodott az euró/forint árfolyama. Jelenleg 406-407 forint körül mozog a devizapár, az EU-s pénzekről való döntés határideje egyre közelebb van, így a befektetők is ennek eredményére várhatnak. A magyar deviza helyzetén nem segít, hogy a dollár ismét erősödésbe kapcsolt, így már 1,03 dollár alatt láthatjuk az euró/dollár árfolyamát" - mondta hétfőn reggel a KBC Equitas. 

"Továbbra is rendkívül hektikusan mozog a hazai fizetőeszköz, az euró-forintban a meghatározó szintek nem változtak, miután pénteken lefelé jöttünk. A legfontosabb rövid távú ellenállási zóna továbbra is 410-411 között húzódik, gyengébb támasz 405-nél, erősebb 400-nál található" - tette ehhez hozzá az Equilor. 

Brüsszelen sok múlik

Az Equilor emellett felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is fennállnak a jogállamisági aggályok. Erről pénteken Dider Reynders, jogérvényesülésért felelős uniós biztos beszélt az uniós miniszterek pénteki tanácskozását követően. A biztos elmondta, hogy ha az Európai Bizottság megállapodást köt Magyarországgal a Helyreállítási Alap (RRF) forrásainak kifizetéséről, akkor a magyar kormány által javasolt reformintézkedéseket fontos lesz hatékonyan és erőteljesen végrehajtani.

Többek között kiemelte a bírói függetlenséget, illetve a veszélyhelyzeti intézkedések szükségességét. Mikulás Bek uniós ügyekért felelős cseh miniszter hozzátette, hogy a meghallgatás alapján számos tagállam szerint jelentős előrelépés történt, de más tagállamok fenntartják az aggályokat. Az Európai Bizottság várhatóan jövő hét kedden tűzi napirendre a kérdést, és teszi meg a javaslatát az Európai Tanács felé.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!