Idén is folytatta az elmúlt években bemutatott sikerszériáját a török tőzsde. Az elmúlt években köszönhetően Erdogan elnök ortodoxabb gazdaságpolitika felé történő fordulásának, és annak, hogy a hatalmas infláció miatt nagyon sok török menekítette a megtakarításait helyi részvényekbe, kiválóan szerepeltek a török értékpapírok (erről itt írtunk korábban).

Ez a trend ment tovább idén is, a Borsa Istanbul részvényindexe dollárban számolva mintegy 20 százalékkal emelkedett 2024 eleje óta. Az idei rally élén a technológiai szektor volt a húzóerő, a szektorral az index 61 százalékot ugrott – írja a Bloomberg adataira hivatkozva a Financial Times.

A júniusban megkezdett átfogó gazdaságpolitikai átalakítás továbbra is gyors ütemben halad, az emelkedő árfolyamok egyre több külföldi befektető csábítanak vissza a piacra. Az infláció azért csak nem akar lohadni, januárban 65 százalékos volt, de pont ez az, ami továbbra is vonzóvá teszi a részvénybefektetést a helyiek számára.

Ráadásul a török részvényeket most a nemzetközi hangulat is segítette, hiszen mindenhol emelkedik a kockázatosabb eszközök árfolyama – mondta Emre Akcakmak, az East Capital szakértője a lapnak.

A nemzetközi piacokon uralkodó technológiai mánia e mellett további lökést tudott adni a piacnak. A befektetők idén 7,2 milliárd lírányi tőkét (233 millió dollárt) áramoltattak a nagy török technológiai fókuszú alapokba, szemben a tavalyi 841 millió líra kiáramlással. Ráadásul ezek az alapok olyan részvényeket vásároltak, amelyek likviditási és piaci kapitalizációja viszonylag alacsony, így drasztikusan felfelé tudták rángatni azok árfolyamát.

Az East Capital szakértője szerint egyébként a török részvények árazása most sem nevezhető magasnak, hiszen a várt eredményekkel számolva a Borsa Istanbul 100 átlagos árfolyam/nyereség hányadosa alig 4, szemben az  MSCI Emerging Markets index 12-es értékével.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!