Nem csitul az őrület a török részvénypiacon, a júniusban megindult tőkebeáramlás tovább tart és ez a belföldiek vásárlásaival kiegészülve újabb és újabb magasságokba hajtja az isztambuli tőzsde vezető indexét.

Az irányadó Bist 100 index május vége óta 46 százalékot emelkedett, a FactSet adatai szerint a mutató dollárban kifejezve 14 százalékot erősödött ebben az időszakban a líra hatalmas esése ellenére, megelőzve az MSCI feltörekvő piaci indexének 9 százalékos emelkedését.

A jegybanki adatok szerint a külföldi befektetők - akik az elmúlt években nagyrészt elhagyták azt  - 1,6 milliárd dollárt pumpáltak az ország részvénypiacára a július 21-ig tartó hét hét alatt. Mindezt aközben, hogy a júniusban kinevezett Hafize Gaye Erkan jegybankelnök (aki korábban maga is Wall Street-i bankár volt), több mint kétszeresére emelte a kamatokat, hogy megkísérelje fékezni a csaknem 40 százalékos inflációt.

Recep Tayyip Erdogan elnök által a májusi választások előtt elindított ösztönző intézkedések hulláma várhatóan újabb inflációs hullámot indít el. Még akkor is, ha az ország új gazdaságirányítási csapata megpróbálja helyreállítani a döntéshozatalban a racionalitás látszatát. Mehmet Şimsek pénzügyminiszter például megemelte a benzin, az áruk és szolgáltatások forgalmi adóját. Ez elvileg a túlpörgött gazdaság hűtését szolgálná, miután Erdogan a májusi választások előtt alaposan kiköltekezett. Például egy hónapos ingyen gázzal és a közmunkások béremelésével próbálta meg sikeresen növelni népszerűségét.

Az új gazdaságpolitikával kapcsolatos remények felfelé tolják a részvényeket. Ha ez nem jönne be, akkor ott a magas infláció, ami szintén a részvényeknek kedvez 

– mondta Emre Akcakmak, az East Capital vezető tanácsadója, feltörekvő piaci szakértő a Financial Timesnak.

A jegybanki előrejelzések szerint Şimşek adóemelései és a választások előtti ösztönzők elhúzódó hatásai az év végére várhatóan közel 60 százalékra hajtják fel az inflációt, mielőtt az a következő két évben elkezdene mérséklődni.

Az újabb inflációs hullám a jelek szerint a belföldi befektetők vásárlásaira is ösztönzőleg hatott. Hasonló ez a tavaly lejátszódott folyamathoz, amikor szintén az infláció elől menekülő belföldi befektetők a világ legjobban teljesítő tőzsdéjét varázsolták az isztambuliból. A piacot már három év a belföldiek vásárlásai határozzák meg - mondta Murat Gülkan, az OMG Capital Advisors isztambuli vezérigazgatója a brit lapnak. Egyébként nem csak a tőzsdei részvényekbe menekültek a török befektetők, jelentős mennyiségben vettek rúdaranyat is az elmúlt negyedév folyamán, nyilván szintén az inflációs félelmek miatt.

Olcsó, ha kitart az erdogani akarat

Ugyanakkor a török részvények értékelési szempontból továbbra is nagyon olcsók. A FactSet adatai szerint a Bist 100-as index várható nyereségekkel számolt átlagos árfolyam/nyereség (P/E) hányadosa alig 5,8, miközben az MSCI feltörekvő piaci részvényeket követő EM indexénél ez 12.

Ennek ellenére sok hosszú távú befektető továbbra is óvatos a török eszközökkel kapcsolatban. Egyrészt, mert véleményük szerint a politikai döntéshozók túl lassan haladnak az ország gazdasági problémáinak kezelésével. Másrészt kérdéses, hogy Erdogan valóban kitart-e  új gazdasági programja mellett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!