A szeptember egyértelműen a dollár erősödéséről szólt a devizapiac, az amerikai fizetőeszköz az euróval szemben is 2,2 százalékkal erősödött. Márpedig a dollár erősödése általában rossz hír a feltörekvő piaci devizák számára, mivel amikor romlik a hangulat, csökken a kockázatvállalás, akkor általában erősödik a dollár.

Így nem meglepő, hogy a dollárral szemben csak az orosz rubel tudott minimálisan erősödni egy hónap alatt, gyakorlatilag a teljes feltörekvő piac számára szenvedést hozott a szeptember. A forint is gyengült, a dollárral szemben egy hónap alatt 5,5 százalékot - írta a portál, amelynek számítása szerint ezzel dobogós lett a globális gyengülési versenyben a magyar fizetőeszköz.

Ennél nagyobbat ugyanis csak a török líra esett (csaknem 7 százalékot)  szeptember folyamán, a törököknél a jegybank meglepő 100 bázispontos kamatvágása borzolta a kedélyeket.

Ha a régiós versenytársakhoz viszonyítjuk a forint teljesítményét, akkor már látszik a magyar deviza feltűnő alulteljesítése: a lengyel zloty egy hónap alatt 3,8 százalékkal gyengült, míg a cseh korona 1,7 százalékot veszített értékéből.

A portál szerint bár rövid távon jöhet némi korrekció az árfolyamban, egyelőre nem látszik, mitől szűnne meg a legtöbb, forint erősödésével szembeni tényező.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!