A világ legnagyobb tőzsdei vállalatai a 2022-es visszaesés után tavaly újra óriásira nőttek. Az Apple értéke megközelítette, sőt néha át is lépte a 3000 milliárd dolláros értéket. Ilyen gigantikus érték tartósan csak akkor tartható fenn, ha ennek nagyjából 15-öd részét meg is termeli nyereségként a cég: ez 450 milliárd dollár lenne. Ennek azonban csak a fele a cég profitja éves szinten: a magasabb árfolyam pedig csak akkor indokolható, ha további érdemi növekedés várható.

Van még hová nőni?

Ez az a pont, ahol bizonytalanság van az elemzők között: tud-e vajon tovább növekedni a világszerte hatalmas árbevétellel és nyereséggel rendelkező cég, vagy egyszerűen elérte határait. Az emberiség fizetőképes részének nem kis hányada megveszi termékeit, és néhány évente, amikor indokoltnak tartják, le is cserélik, de mintha a piac telítődne, ami egyszer minden termék és szolgáltatás esetében bekövetkezik.

Az Apple esetében speciális problémák is felvetődtek. Az egyik, ami más, reményeiket részben a kínai piacra építő cégeket is érint: a gazdasági életbe a korábbinál erősebben beavatkozó kínai állam korlátozni próbálja a legnagyobb amerikai cégeket részben adminisztratív eszközökkel (megtiltják bizonyos állami tisztviselőknek az iPhone használatát), emellett erősítik a helyi cégek a versenyt, ezesetben a Huawei. Ugyanez az hatás a Teslánál is megfigyelhető: a BYD elárasztja a kínai piacot, korlátozva a Tesla korábbi növekedési lehetőségeit.

Versenyjogi problémák, perek

Külön érdekesség, hogy az Apple egy darabig szinte kizárólag Kínában gyártott, ami alaposan megnövelte profithányadát, viszont túlzott kockázatot vállalt ezzel, ezért el is kezdte gyártása egy részét Indiába telepíteni. Ez önmagában pozitívum, ugyanakkor van még egy súlyos probléma: az Apple eszközei sok esetben nem kompatibilisek más eszközökkel és alkalmazásokkal, ami a felhasználókat további Apple termékek vásárlására és szolgáltatások igénybe vételére kényszeríti.

Ezt az amerikai és európai hatóságok már versenyjogi problémának tekintik, és most a CNBC szerint eljárásokat indítanak a céggel szemben. Ha egy cég profitja részben monopolhelyzetből adódik, azt nem szeretik a befektetők, visz a hatóságok a szabad verseny érdekében a piacgazdásokban előbb-utóbb beavatkoznak. Ez most az Apple esetében is így van: a céget, illetve részvényét két nagy befektetési bankház is leminősítette, mivel nem látják azt a növekedési potenciált, amit a részvény árfolyama áraz.

10 éve az élen

Önmagában ezzel semmi különösebb gond nincs, hisz a túl magasra emelkedett részvények korrigálni szoktak, visszaesnek, sokszor csak átmenetileg. Ebben az esetben az adja a külön érdekességét, hogy a világ legnagyobb tőzsdei vállalatáról van szó, amely már csak 3-4 százalékkal ér többet, mint a második helyezett Microsoft, így könnyen előfordulhat, hogy helycserérs kerül sor. Márpedig az utóbbi közel 10 évben az Apple ritkán adta át másnak a helyét.

Microsoft: töretlen profitnövekedés, misztikus új üzletág

Ami érdekes, hogy a Microsoft profitja még valamivel kisebb is, mint az  Apple nyeresége, árbevételéről nem is beszélve, viszont 2015 óta folyamatosan növekszik, míg az Apple eredménye az utolsó két évben stagnált. Így a Microsoft esetében a további növekedést árazzák, amit eddig főleg a felhőalapú üzletág vezetett, de most a befektetők sokat várnak a mesterséges intelligenciától is.

Talán túl sokat is, de új üzletágaknál ez mindig így van: nagy lelkesedés, nagy várakozások kísérik őket. A helycsere mindenesetre most már bármikor bekövetkezhet, a továbbiakban pedig döntő lesz a két cég tavalyi évre vonatkozó eredménybeszámolója, és az ideire szóló előrejelzéseik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!