Csendes nap volt a magyar tőzsdén, nem túl nagy forgalommal - mondta Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek.A vezető részvények közül a Mol kiemelkedően teljesített, a szakértő szerint jót tesz az árfolyamnak, hogy tovább nőtt a Brent és az orosz Ural olaj közötti árkülönbség, ami kedvező az orosz olajat finomító magyar vállalatnak.

Az OTP esését továbbra is a globális bizonytalanságok okozhatják, az inflációtól való félelem, illetve megjelenhet a hitelkereslet visszaesésétől való félelem - tette hozzá a szakértő.

A Mol 72 forinttal, 2,40 százalékkal 3072 forintra erősödött, 5,9 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 225 forinttal, 2,10 százalékkal 10 475 forintra csökkent, forgalmuk 6,7 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 3,0 forinttal, 0,78 százalékkal 390 forintra nőtt, forgalma 149,2 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 10 forinttal, 0,14 százalékkal 7110 forintra emelkedett, a részvények forgalma 3,8 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 4140,64 ponton zárt kedden, ez 1,76 pontos, 0,04 százalékos emelkedés a hétfői záráshoz viszonyítva.

Veszteséges tőzsdezárás Európában

Veszteséges kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a keddi kereskedést a vezető európai értékpapírpiacok - írja az MTI.

Kedden az ingatlan- és egészségügyi ágazatok részvényei szenvedték el a legnagyobb árfolyamcsökkenést. A gyengülés főként az orosz-ukrán konfliktus eszkalálódására, a Világbank és az IMF lefelé módosított globális növekedési előrejelzéseire, valamint a főbb központi bankok még gyorsabb monetáris szigorítására utaló jelekre vezethetők vissza.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,70 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,73 százalékkal csökkent, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,50 százalékkal gyengült zárásra.

A londoni FTSE-100 index 0,16 százalékkal gyengült, a frankfurti DAX 0,07 százalékkal végzett alacsonyabban, Párizsban 0,83 százalékkal gyengült a CAC-40 index, a milánói tőzsde 1,01 százalékos, a madridi pedig 0,04 százalékos indexveszteséggel fejezte be a keddi kereskedést.

Az olajár négy egymást követő napi emelkedés után lefelé korrigált, mégpedig erős öt százalékkal a szűkös kínálat ellenére is a kereslet csökkenésével szemben kialakult piaci aggodalmak miatt. Az IMF az ukrajnai háború miatt csökkentette az idei és a 2023-as évre vonatkozó növekedési előrejelzéseket, és emelte az inflációs várakozásokat. Az olajpiacot emellett aggasztja a kínai járványügyi zárlatoknak a globális üzemanyag-keresletre gyakorolt hatása is.

A WTI ára az európai piacok zárásakor 102,71 dolláron állt hordónként, 5,08 százalékkal alacsonyabban az előző napinál, a Brent ára pedig 5,01 százalékkal csökkent 107,49 dollárra csökkent.

Az arany spot ára 1,23 százalékkal csökkent unciánként 1954,07 dollárra, az eurót 0,08 százalékkal jegyzik erősebben 1,0787

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!