4iG az előző évet jelentősen meghaladó rekordbevétellel zárta a 2023-as évet – közölte csütörtök este a cég. Az informatikai-távközlési óriásvállalat:

  • konszolidált nettó árbevétele több mint a kétszeresére, 594,4 milliárd forintra;
  • az EBITDA-ja (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) pedig csaknem háromszorosára, 197,4 milliárd forintra növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A növekedést elsősorban a távközlési vállalatok eredményei, valamint a Vodafone Magyarország tavaly január végi lezárt akvizíciója támogatták. A 4iG közleményében megjegyzi, hogy a cégcsoport proforma számításai szerint, amennyiben a Vodafone Magyarország működési eredményeit a 4iG Nyrt. 2023. január 1-től konszolidálja, úgy a csoport negyedik negyedéves beszámolójában a nettó árbevétel 620,3 milliárd forintra, míg a normalizált EBITDA kevéssel 204 milliárd forint fölé növekedett volna.

2023-ban a nettó árbevétel 86 százalékát a távközlési divízió adta, az informatikai divízió pedig a 14 százalékát, amivel a cégcsoport a hazai IT és rendszerintegrátori piaci szegmensben vezető szerepet tölt be.

A BÉT honlapjára felkerült gyorsjelentésből az is kiderül, hogy a pénzkiáramlással nem járó, vételár-allokációs hatásoktól megtisztított

korrigált adózott eredmény 6,5 milliárd forint volt, amely 38,5 milliárd forinttal magasabb, mint az IFRS alapján kimutatott 32 milliárd forintos negatív adózott eredmény, azaz veszteség.

A 4iG 2023-as eredménye (1-PPA: vételár-allokációs hatások)
A 4iG 2023-as eredménye (1-PPA: vételár-allokációs hatások)
Kép: 4iG

A vállalatcsoport további fejlődését a tavaly ősszel bejelentett transzformációs program során keletkező pozitív szinergiák erősíthetik, amelynek célja a cégcsoport működési hatékonyságának és versenyképességének növelése, valamint a részvényesi értékteremtés – közölte a társaság.

Sikerek a Nyugat-Balkánon és a Közel-Keleten

2023-ban a 4iG számos eredményt ért el, a lezárt akvizícióknak és organikus fejlődésnek köszönhetően a régió egyik vezető konvergens infokommunikációs vállalatcsoporttá fejlődött. A 4iG informatikai rendszerintegrátorként és távközlési szolgáltatóként is markáns jelenlétet alakított ki Magyarországon, valamint a Nyugat Balkánon és a Közel-Keleten.

Mint írják, a vállalatcsoport a globális piacokon a távközlés és informatika mellett jelentős piacszerzési potenciállal rendelkezik az űripari és technológiai szegmensekben is, amely a tavaly novemberben elindított hazai vállalatokat érintő transzformációs programmal együtt az elkövetkező években további lendületet adhat a 4iG csoport növekedésének.

A 4iG részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium szekciójában kereskednek, csütörtökön 0,12 százalékos csökkenéssel 854 forinton zárt. Év eleje óta több 7 százalékot erősödött a papír, egy év alatt pedig 22 százalékkal ér többet.

Gigászi összegű fejlesztést hajt végre a 4iG

2028-ig 150 milliárd forint értékű mobil és vezetékes hálózati beruházást valósít meg a 4iG távközlési és infokommunikációs vállalatcsoport. Ezzel a lakosság közel 100 százaléka számára elérhetővé teszi a szélessávú internetet és a nagy felbontású televíziós szolgáltatásokat az 5G és a gigabites hálózattal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!