A londoni székhelyű CCS Insight technológiai elemző cég szerint az MI költségekkel, kockázatokkal és kompexitásssal kapcsolatos nagyon is valós problémái a jövő évtől háttérbe szoríthatják a technológia felkapottságát. Ben Wood vezetőelemző a CNBC-nek azt nyilatkozta, sok akadályon kell még átverekednie magát a technológiának ahhoz, hogy piacképes legyen.

Szerinte már a technológia bevezetésének és fenntartásának a költségei is óriásiak. Hozzátette, hogy míg az olyan hatalmas cégek, mint a Google és a Meta állni tudják ezeket a költségeket, addig sok szervezet ezt nem tudná finanszírozni.

Az elemző itt arra gondol, hogy az MI működéséhez chipekre van szükség, az előrejelzés pedig a chiphiánnyal kapcsolatos aggodalmak közben született. A chipek fontossága még az Nvidia félvezető chipjeiért is globális versenyt indított az iparág óriásai között.

Erre válaszul a chipgyártó közölte: jövőre megháromszorozza a 40 ezer dolláros processzorchipek gyártását.

Az OpenAI pedig saját chipek gyártásának terveit vizsgálja: a SemiAnalysis félvezető-kutató cég vezető elemzője szerint a vállalat akár 700 ezer dollárt is elhasznál naponta a ChatGPT működtetésére.

 

Itt a mesterséges intelligencia legnagyobb nyertese

Nagy szárnyalás volt idén a tőzsdéken, de volt egy kiemelkedő részvény, amely nem csak többszörösére emelkedett, de be is rontott az ezermilliárdos cégek igencsak szűkös elit klubjába.
Bővebben >>>