Az úgynevezett batterygate-botrány kitörése óta a lehető legátláthatóbban igyekszik az Apple tájékoztatni a vásárlóit arról, hogy a telefonokba épített lítiumion-akkumulátoroknak várhatóan milyen életciklusuk van.

Köztudott ugyanis, hogy a technológia sajátosságai miatt finoman szólva sem örökéletű egy mobiltelefon akkumulátora, folyamatosan egyre kevesebb energiát képesek tárolni.

A cég terméktámogatási oldala alapján az iPhone-akkumulátorok normál körülmények között az eredeti kapacitás legalább 80 százalékot kell, hogy elérjék egy bizonyos töltési ciklus után is, ami eddig egységesen 500 töltési ciklust jelentette az összes iPhone-nál.

A HWSW azonban kiszúrta, hogy az új iPhone 15 sorozat esetében ezt az élettartami paramétert 1000 ciklusra növelték.

Egy töltési ciklus egy teljes, 0 százaléktól 100 százalékig tartó akkumulátor-töltést jelent.
A kaliforniai cég állítólag ismét valós használati körülményeket szimuláló tesztek alá vetette a készüléket, melyek állítása szerint a vártnál jóval kedvezőbb eredményeket mutattak és annak a lehetőségét is nyitva hagyták, hogy újrakalkulálják a korábbi típusok várható élettartamát is.

A lap ugyanakkor megemlíti, hogy a paraméterek hirtelen javulása véletlenül egybecseng egy EU-s jogszabállyal. E szerint a veszélyes elektronikai hulladék mennyiségének visszaszorítása érdekében hosszabb élettartamú eszközök gyártását és forgalmazását írják elő jövő nyártól. A módosítás a televíziók, a háztartási gépek és az okostelefonok esetében is érvényes lesz.

Emiatt a gyakorlatban ezek az eszközök is energiacímkével lesznek ellátva, melyeknél már a legrosszabb hatékonyságot jelző osztályzat esetén is minimum 800 töltési ciklusig kell egy akkumulátornak tartania az újkori 80 százalékát.

Ugyanakkor jelentős mértékben a felhasználón múlik, hogy egy akkumulátor meddig bírja. Ugyanakkor jelentősek a felhasználási körülmények is, mivel sem a túl hideg, sem a túl meleg környezeti hőmérséklet nem ideális az akkumulátorban zajló kémiai reakciók tekintetében.

Egy akkumulátor cseréje az Apple-telefonokban átlagosan 69 dollárnál (nagyjából 24 570 forint) kezdődik, azonban jelentős kedvezményt kaphatunk rá, ha előfizetünk az Apple Care+ szolgátlatásra.+

Hatalmas bírság zúdult az Apple nyakába, így szórakozzon a Spotify-jal

Az Apple közel 500 millió eurós európai uniós bírsággal néz szembe, mivel a szabályozó hatóság vizsgálatot folytatott a zenei streaming-riválisok – köztük a Spotify – elhallgattatása miatt a platformjain.