A cég pénteken bejelentette, hogy idén blokkolja az Apple Intelligence, az iPhone Mirroring és a SharePlay Screen Sharing megjelenését az EU-ban, mert a digitális piacokról szóló törvény (DMA) állítólag arra kényszeríti, hogy csökkentse termékei és szolgáltatásai biztonságát – írja a Bloomberg.

Az említett törvény arra készteti a domináns technológiai platformokat, hogy betartsanak egy sor uniós előírást: például tilos a személyes adatok átevezetése különböző szolgáltatásaik között; illegális a harmadik fél kereskedőktől gyűjtött információk felhasználása a velük szembeni versenyre; és lehetővé kell tenni a felhasználók számára, hogy alkalmazásokat töltsenek le a rivális platformokról. 

A nemrégiben bemutatott Apple Intelligence a vállalat mesterséges intelligencia-szolgáltatásainak csomagja, amely az iPhone operációs rendszereinek frissítéseit is tartalmazza. 

A technológia segít szövegek összefoglalásában, eredeti képek létrehozásában és a legrelevánsabb adatok lekérésében, amikor a felhasználóknak szükségük van rá, valamint a push tartalmazza az Apple egykori úttörő digitális asszisztensének, a Sirinek a felújított változatát is.

Az új funkciók hozzájárultak az Apple részvényeinek fellendüléséhez is az elmúlt hetekben, melyek árfolyama körülbelül 9%-ot emelkedett azóta, hogy a technológia bemutatásra került a Worldwide Developers konferencián június 10-én Kaliforniában.

Az Apple azon döntése, miszerint leállítja a bevezetést az EU-ban, azt jelenti, hogy a fogyasztók a 27 országban sem nem férhetnek hozzá egyelőre a vállalat AI-technológiáihoz. Az idén ősszel megjelnő szoftver az Apple eszközeinek egy részében, és csak amerikai angol nyelven fog működni. 

„A szigorúbb ellenőrzést igénylő órás-tech vállalatok gond nélkül kínálhatják szolgáltatásaikat Európában, feltéve, hogy betartják a tisztességes versenyt biztosító szabályainkat” – közölte az Európai Bizottság az Apple terveire reagálva.