A Twitter igazgatótanácsa hétfő este bejelentette, elfogadják a milliárdos Elon Musk ajánlatát: a világ leggazdagabb embere részvényenkénti 54,20 dolláros áron, összesen 44 milliárd dollárérért tette zsebre a közösségi oldalt. Musk az üzlet bejelentésekor azt nyilatkozta, hogy "a szólásszabadság a demokrácia alapköve", majd a Twittert egy olyan digitális térnek nevezte, ahol "az emberiség jövője szempontjából létfontosságú" kérdéseket vitatnak majd meg. A milliárdos jelentős változtatásokat ígért a tartalommoderálásban, de most kiderült, hogy pénzügyileg is komoly tervei vannak.

Miután az ügylet csak egy részét fedezi saját pénzéből, valamint az eladott Tesla-részvényeiből befolyt összegből, több banktól is hitelt vett fel a felvásárláshoz. Ehhez a hitelintézeteknek azt ígérte, hogy a költségek csökkentésére törekedve visszavághatja a vezetői és igazgatósági fizetéseket a közösségi médiavállalatnál, és új módszereket fog kidolgozni a tweetek pénzzé tételére.

Musknak meg kellett győznie a bankokat arról, hogy a Twitter elegendő pénzforgalmat termel az általa kért adósságszolgálathoz. Végül 13 milliárd dolláros, a Twitterre biztosított hiteleket és egy 12,5 milliárd dolláros, a Tesla-részvényeihez kötött fedezeti kölcsönt szerzett. Beleegyezett, hogy az ellenszolgáltatás fennmaradó részét saját készpénzéből egészíti ki fizeti ki.

A Reuters szerint Musk a bankoknak tett ajánlatai inkább az elképzeléseit jelentették, mintsem határozott kötelezettségvállalásokat, és továbbra sem világos, hogy pontosan milyen költségcsökkentéseket fog végrehajtani, miután a Twitter az övé lesz. A bankoknak felvázolt terve kevés részletet tartalmazott. A milliárdos a Twitter igazgatótanácsi tagjainak fizetésének megszüntetéséről tweetelt, ami szerinte körülbelül 3 millió dollár költségmegtakarítást eredményezhet.

A bankok felé tartott beszédében Musk rámutatott a Twitter bruttó árrésére is, amely jóval alacsonyabb, mint az olyan versenytársaké, mint a Meta Platforms (a Facebook és az Instagram anyacége) és a Pinterest, azzal érvelve, hogy ez rengeteg teret hagy a vállalat költséghatékonyabb működtetésére.

A Bloomberg csütörtökön arról számolt be, hogy Musk kifejezetten a munkahelyek leépítését említette a bankok felé tett ajánlatának részeként. Az egyik forrás azt mondta, hogy a Tesla-vezér nem fog döntést hozni a létszámleépítésről, amíg még idén át nem veszi a vállalat tulajdonjogát. A felvásárlást anélkül hajtotta végre, hogy hozzáférhetett volna a vállalat pénzügyi teljesítményére és létszámára vonatkozó bizalmas részletekhez.

Musk elmondta a bankoknak, hogy olyan funkciókat is tervez fejleszteni, amelyek növelik az üzleti bevételt, beleértve új módszereket, amelyekkel pénzt lehet keresni a fontos információkat tartalmazó vagy vírusszerűen terjedő tweetekből. Az általa felvetett ötletek között szerepel, hogy díjat számítanak fel, ha egy harmadik fél weboldal idézni vagy beágyazni akar egy ellenőrzött személyektől vagy szervezetektől származó tweetet. 

A hónap elején egy később törölt tweetjében Musk egy sor változtatást javasolt a közösségi médiaóriás Twitter Blue prémium előfizetéses szolgáltatására, beleértve az árcsökkentést, a reklámok betiltását és a dogecoin kriptopénzben való fizetés lehetőségét. A Twitter prémium Blue szolgáltatása jelenleg havi 2,99 dollárba kerül.

Egy másik, általa törölt tweetben Musk azt mondta, hogy csökkenteni akarja a Twitter reklámoktól való függőségét a bevételek nagy részében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!