Nyílt forráskódúvá teszi Elon Musk a tulajdonában álló xAI mesterséges intelligencia startup által piacra dobott Grok chatbotot.

A bejelentés néhány nappal azután történt, hogy a milliárdos pert indítottChatGPT-t készítő OpenAI ellen arra hivatkozva, hogy a cég a mesterséges intelligencia fejlesztését nem az emberiség javára, hanem saját haszonszerzésre használja.

Az xAI ezen a héten nyílt forráskódúvá teszi a Grok chatbotot

– írta az Elon Musk a tulajdonában álló X-en.

A Reuters emlékeztet, hogy ezzel a lépéssel a milliárdos nem csupán szabad hozzáférést biztosíthat a nyilvánosság számára a technológiát támogató kódokkal való kísérletezéshez, hanem a szintén nyílt forráskódú mesterséges intelligencia modellel rendelkező Metával és a francia Mistrallal egy kategóriába helyezheti startupját. A Google Gemma nevű mesterséges intelligencia modellje is szabad változtatásokat biztosít a külső fejlesztők számára.

Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a mesterséges intelligencia modellek terroristák kezébe kerülve katasztrofális következményekkel járhatnak: vegyi fegyvereket hozhatnak létre vagy egy emberi ellenőrzésen kívül álló szuperintelligenciát fejleszthetnek ki.

Az OpenAI és a Google alternatívájaként Musk tavaly hozta létre az xAI-t, amelyet akkor „az igazságra való maximális törekvés mesterséges intelligenciájának” nevezett. A cég decemberben dobta piacra a Grok nevű chatbotot prémium felhasználói és az X felhasználói számára.

Bajba sodródhat Elon Musk zászlóshajója

A Morgan Stanley elemzője szerint 2024-ben akár veszteséges is lehet az Elon Musk vezette nagyvállalat, a Tesla.