A Consumer Reports legfrissebb éves autómegbízhatósági felmérése szerint az elektromos járművekkel (EV) 79 százalékkal több probléma van, mint más autókkal.

„A gond oka nem igazán abban rejlik, hogy elektromosak” – mondta Jake Fisher a csoport autótesztelő központjának igazgatója.

A problémák nagyrészt azért merülnek fel, mert az elektromos járművek többnyire új modellek, melyek mögött nincs több évnyi tesztelés.

Emellett a nemrégen bevezetett típusok az esetek nagy részében több problémával küzdenek, függetlenül attól, mi hajtja őket – írja a CNN.

Emellett az elektromos típusok magasabb árakon futnak, kifinomultabb technológiai jellemzőkkel rendelkeznek és biztonsági érzékelőtől kezdve minden díszes funkciójú eszköz megtalálható bennük. Ezek azonban csak még több lehetőséget kínálnak arra, hogy ezek az újítások meghibásodjanak.

Az EV-tulajdonosok az akkumulátorokkal és a töltéssel kapcsolatos problémákról is beszámolnak, de ez is nagyrészt az elektromos járművek újdonságának következménye. Nem arról van szó, hogy a technológia eleve problémás lenne

– mondta Fisher.

A Consumer Reports felmérésében különösen az elektromos kisteherautók szerepelnek a legrosszabbul, de nem minden EV megbízhatatlan: a Tesla Model 3 és a Model Y, valamint a Ford Mustang Mach-E például egy átlagos megbízhatósággal rendelkezik, emellett a Nissan Ariya és a Hyundai Ioniq 6 még ennél is jobban teljesített.

A legrosszabb minősítést a plug-in hibridek kapták, mivel a gáz- és villanymotorokkal és a töltőrendszerekkel együtt minden megvan bennük, amely a gázalapú- és elektromos járművekben is elromolhatnak.

Jake Fisher hozzátette, „az egyetlen ok, amiért a hibridek nem teljesen megbízhatatlanok, az az olyan autógyártóknak köszönhető, mint a Toyota, a Honda, a Hyundai és a Kia”.

(Kiffer Anna)

Nincs visszaút: egyre több elektromos autót adnak el

Globálisan 6,2 millió elektromos járművet adtak el 2023 első felében. A legnagyobb piac Kína volt.
Hogy merre felé is tart az elektromos autók piaca, erről írtunk bővebben--->