A Facebook tulajdonosa, a Meta részvényei lejtőre kerültek, miután a vállalat vegyes eredményekről számolt harmadik negyedéves gyorsjelentésében - derül ki a Guardian tudósításából.

A vállalat ugyan a várakozásoknál nagyobb árbevételt ért el, a harmadik negyedévben 27,7 milliárd dollárt söpört be, ám viszonylag gyenge előrejelzéssel rukkolt elő. Az árbevétel nagyobb a 27,4 milliárdos elemzői konszenzusnál, de négy százalékkal elmarad az elmúlt év azonos időszakának teljesítményétől.

Ez a gyorsjelentés nem az első volt a cég nem igazán fényes beszámolóinak a sorában, miután a vállalat óriási pénzeket öl új termékeibe, elsősorban a Metaverzum névre keresztelt virtuálisvalóság-szolgáltatásába. Februárban az amerikai történelem legnagyobb egynapos veszteségét produkálta a cég azzal, 230 milliárd dollárt veszített el piaci értékéből, miután részvényei 26 százalékkal gyengültek.

Ehhez képest a friss gyorsjelentést követő 18 százalékos mínusz, amit a tőzsdezárás utáni kereskedésben elszenvedtek, nem is látszik soknak, pedig az. A cég kiadásai 19 százalékkal nőttek év/éves összehasonlításban az év harmadik negyedében. A Metaverzum nyeli a pénzt anélkül, hogy bármit hozna a konyhára. Az ezzel foglalkozó Reality Labs részleg 3,7 milliárd dollár veszteséget könyvelt el július és szeptember között, és a cég hasonlóval riogatja a részvényeseket 2023-ra is.

"Átkozott" versenytársak

A vállalat küszködik a TikTok videómegosztó portál támasztotta kihívással is, nagy összegeket fektet saját rövid videók posztolását lehetővé tevő szolgáltatásába, a Reelsbe, ám itt megint az a probléma, hogy a dolog viszi és nem hozza a pénzt.

A veszteségek azt mutatják, hogy a Meta vélhetően túlságosan nagy figyelmet fordít új vállalkozásaira - véli Debra Aho Williamson, az Insider Intelligence tanácsadó cég vezető elemzője. Szerinte a vállalatnak e helyett alapvető üzletágaira kellene koncentrálnia. Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója nem ért egyet ezzel, úgy véli, hogy történelmi fejlesztéseken dolgoznak, amelyek cége jövőjét képviselik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!