A Tel-Aviv külvárosában, Kfar Sabában székelő Avnon Group, izraeli hightech-cégek egy csoportja, olyan megfigyelő szoftvert adna el az Orbán Viktor vezette magyar kormánynak, amely lehetővé teszi a hatóságok számára az online diskurzusok nyomon követését, valamint a közvélemény változásainak elemzését és megértését – közölte a cég egy magasrangú tisztviselője az izraeli lappal.

Az Avnon Group a tisztviselő szerint nem tudja, hogy a magyar kormány milyen konkrét célra kéri a szoftvert a közvélemény nyomon követésére irányuló általános érdeklődésen túl. Azonban az illető feltételezte, hogy a magyar kormány érdeklődése a technológia iránt a növekvő társadalmi és politikai feszültségekből fakadhat, amelyeket az orosz-ukrán háború váltott ki. Úgy véli, hogy leginkább az országba érkező külföldi menekülők megfigyelése, nyomon követése lehet a cél.

A tisztviselő szerint az Avnon Group minden külföldi eladását a védelmi minisztérium hagyja jóvá, így a Magyarországnak történő eladást is. A védelmi minisztérium nem kommentálta azonnal az ügyet.

Az újság felidézi, hogy Magyarországot az elmúlt években egyre több kritika érte az emberi jogi szervezetek irányából, mert az izraeli NSO Group észlelhetetlen Pegasus szoftverét használta megfigyelésre. Egy nemzetközi vizsgálat szerint újságírók, üzletemberek és emberi jogi aktivisták telefonjainak feltörésére és megfigyelésére is bevezetették a kémszoftvert. Tavaly márciusban az Európai Unió bejelentette, hogy vizsgálatot indít a Pegasus szoftver állítólagos magyar és lengyel felhasználása miatt. Az EP-ben külön bizottság vizsgálja az ügyet.

Sok kelet-európai ország vesz izraeli kémprogramokat

Izraelt komoly kritikák érték amiatt, hogy megkérdőjelezhető emberi jogi múlttal rendelkező országoknak értékesített nagy teljesítményű megfigyelési technológiát laissez-faire hozzáállásnak tekintették, vagyis annak, hogy a jeruzsálemi vezetés a lehető legkevésbé akar a piaci folyamatokba beavatkozni. A botrányokat követően az izraeli kormány azt mondta, hogy szigorúbb szabályokat vezet be az ilyen eladásokra, de az elmúlt hetekben a védelmi minisztérium bejelentette, hogy enyhít a bürokrácián. Papíron Magyarország viszont lekerült az izraeli kormány exportlistájáról, vagyis nem értékesíthetők kiberfegyverek a magyar kormány felé.

Az Avnon Csoport 1990-ben alakult, és tanácsadó testületében az izraeli védelmi erők két volt tábornoka, egy volt rendőrfőnök és a Moszad kémügynökség egykori vezetője is helyet kapott. A cég fejlett fegyvereket fejleszt, gyárt és forgalmaz, beleértve a kibereszközöket is.

Az Ukrajnában zajló háború drámaian megnövelte a cég kelet-európai tevékenységét, különösen Lengyelországban, a Cseh Köztársaságban és Litvániában. Ennek oka elsősorban az, hogy ezek az országok attól tartanak, hogy ők is szembesülnek az orosz agresszióval, ami fegyverkezési versenyhez vezet. Az elmúlt évben más izraeli cégek is hasonlóan növelték kelet-európai eladásaikat. Az izraeli védelmi vállalkozók nem adtak el fejlett fegyvereket és lőszereket közvetlenül Ukrajnának, mert a kormány nem engedélyezi az ilyen eladásokat. Alkalmanként azonban harmadik országok közvetítésével történtek.