Nem meglepő, hogy a techóriás radikális változtatásokba kezdett: az Európai Unió nyomására nyitottabbá tették az iPhone rendszerét, és kukázták az önvezető autójukat, mostanra pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy a mesterséges intelligenciára (MI) feküdtek rá Cupertinoban.

Ennek kapcsán pedig csütörtökön választ kaptak a befektetők. A Bloomberg beszámolója szerint az Apple úgy döntött, hogy átdolgozza a Mac számítógépek termékcsaládját, hogy a mesterséges intelligenciára összpontosíthasson. Ezzel pedig el is nyerte a befektetők tetszését: a vállalat részvényei 4,3 százalékkal erősödtek, az értéke 112 milliárd dollárral nőtt, ami az elmúlt egy év legjobb teljesítménye.

Anthony Saglimbene, az Ameriprise Financial vezető piaci stratégája a lapnak azt mondta, minden bejelentés az Apple javára válik, ami az MI fogyasztói hardverekre integrálásáról szól. Kérdéses azonban, hogy ennek milyen hatásai lesznek. A csütörtöki bejelentés előtt a részvények 15 százalékkal estek. 

Hogy a lendület megmarad-e, az nagyban függ attól, hogy az Apple képes lesz-e beváltani a növekedéshez fűzött ígéreteket. Ehhez pedig a cégnek minden bizonnyal be kell építeni az MI-rendszerét az iPhone-okba is. 

Daniel Skelly, a Morgan Stanley vagyonkezelési piackutatási és stratégiai csapatának vezetője szerint az Apple vissza fog térni a nyeregbe. Mint mondta, „nehéz mindig az örökös győztesek ellen fogadni”.

Az Apple az egyik leggyengébben teljesítő vállalat eddig idén, nála már csak a Tesla teljesít rosszabbul. A vállalat júniusban tartja meg az éves WWDC rendezvényét, ahol minden bizonnyal az új, mesterséges intelligenciával felvértezett iOS operációs rendszert is bemutatják.

Törvényszegés miatt kerülhetnek bajba a nagy tech-cégek

Az Apple, a Google és a Meta éves forgalmának akár 10 százalékának megfelelő bírsággal is számolhat, ha az Európai Bizottság úgy dönt, hogy törvényt szegtek ezek a gigavállalatok.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->