A héten zajlik Barcelonában a Mobile World Congress (MWC), melynek központi témája természetesen a mesterséges intelligencia.

A világ legnagyobb mobiltelefon-szakvásárán a Deutsche Telekom egy olyan új okostelefon-koncepciót mutatott be, amelyben a felhasználó a megszokott formában már nem telepít, nem lát alkalmazásokat.

Az appok helyett minden feladatot a mesterséges intelligencia (AI) végez majd el.

A telefon használója hangutasításokkal lép kapcsolatba az AI-vel, amely információkat gyűjt az internetről, és megjeleníti a kijelzőn például repülőjegy-, szállodai szoba foglalásokat vagy ajándékjavaslatokat.

„A jövő mobilja app-mentes lesz” és „az alkalmazások közötti keresgélés a múlté” szlogenek mentén bemutatott koncepció szerint az appok csak a háttérben futnak az okostelefonon, és nem lesznek láthatók – számolt be a német Bild a szakvásárról.

Az AI asszisztens segítségével működő prototípust a német mobilszolgáltató, a Qualcomm amerikai csipgyártó és a Brain.ai együtt mutatta be 

A hwsw.hu beszámolója szerint az újításhoz a processzort a Qualcomm biztosítja, a Brain.ai – egy amerikai startup – pedig a működési hátteret szállítja, amelynek révén a Deutsche Telekom nagy dobása leginkább egy felhőalapú asszizstens-szolgáltatásnak tűnik. Ezzel egyelőre csupán viszonylag egyszerű feladatokat lehet végezni, és úgy tűnik, a teljesen applikációmentes okostelefonok felé még meglehetősen hosszú az út.

Ugyanakkor az már látszik, hogy A mesterséges intelligencia egyértelműen a klasszikus okostelefonos asszisztensek babérjaira tör – írja az informatikai szakportál.