Óriási pénzgyár lett a Google: az Alphabet árbevétele a harmadik negyedévben 76,7 milliárd dollár lett a tavalyi hasonló időszak 69 milliárd dollárjával szemben, a nettó nyereség pedig 19,7 milliárd lett elsősorban a reklámbevételeknek, a YouTube által hozott eredménynek és a felhőalapú üzletágnak köszönhetően.

Többet vártak

A részvényesek a remek eredmény ellenére nem voltak elégedettek: 5 százalékkal esett a részvény árfolyama a hivatalos piaczárás utáni indikatív kereskedésben. Többet vártak a felhő alapú üzletágtól, amiben a Microsoft jobban teljesít. Sőt, a mesterséges intelligenciát is sokkal inkább kihasználja a Microsoft keresőmotorja, ennek ellenére azonban a Google még 90 százalékban uralja ezt a piaci szegmenst.

Második aranykor

A Microsoft 56,5 milliárdos árbevétel mellett 22,3 milliárd dolláros eredményt ért el a harmadik negyedévben, ami 27 százalékos növekedés egy év alatt, egyúttal igen magas a profitmarzs. A cég így ismét legszebb időszakát éli, mint a 90-es években, amikor a Windows egyeduralmának köszönhette hatalmas profitját. A felhő alapú üzletág is részben ehhez kapcsolódik, hisz a Windows a laptokon, asztali gépeken már eleve saját tárhelyére tereli a felhasználókat.

A felhő alapú üzletág árbevétele 29 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adathoz képest, és a társaság a mesterséges intelligenciát minden fokon igyekszik felhasználni a felhő alapú üzletágban, illetve a vállalati ügyfeleknek nyújtott szolgáltatásokban. A befektetők elégedettek voltak: a részvény 4,6 százalékkal emelkedett a negyedéves jelentés után a zárást követően még két óráig működő kisebb forgalmú kereskedésben.

A világ legnagyobb tőzsdei vállalatai

A két cég tartós sikere abból látszik a leginkább, hogy ők a második és a harmadik legnagyobb technológiai vállalat az első helyezett Apple után, a világ összes tőzsdei cégének értéke alapján pedig a második és negyedik hely jut nekik, mivel harmadik a Saudi Aramco, a szaúdi állami olajvállalat, amely csak részvényei igen kis hányadát vitte tőzsdére. Az Apple értéke 2700 milliárd dollár, a Microsofté 2450 milliárd, a Saudi Aramco 2150 milliárdot ér, a Google (Alphabet) pedig 1750 milliárdot. Ha a Microsoft komolyabban emelkedik az eredmény után, akár világelső lehet újra, 25 év után.