Nem lehet azt állítani, hogy egyik pillanatról a másikra kapcsolják le a fejünk fölött a 3G-hálózatot: az e téren utolsó mohikánnak számító Yettel is egy többlépcsős folyamat részeként szabadul meg a hálózattól november 13-án.

Ez azért nem meglepő, mert egyfelől már teljes a 4G lefedettség hazánkban, másfelől az 5G hálózatot jóval gyorsabban ki lehet építeni a felszabaduló antennáknak köszönhetően.

Mi ez a sok G és mi a különbség?

A kereskedelmi 3G-szolgáltatást a Yettel jogelődje, a Pannon GSM indította el 2005. október 10-én. Ez akkor rendkívül haladó technológiának számított a területen, mivel anno a legelső, 2007-ben megjelent iPhone sem volt még kompatibilis a 3G hálózattal.

A 3G sebessége körülbelül arra elég, hogy kényelmesen internetezzünk vele. Ugyanakkor előfordulhat, hogy már gyengébb minőségben tudunk vele többszereplős videóhívásokat lebonyolítani, és a YouTube-videókat sem tudjuk Full-HD-ban megtekinteni.

A 4G-hálózat mellett mindez már egyáltalán nem jelent akadályt, lényegében minden teljesen hétköznapi tevékenységet makulátlanul el tudunk végezni ezen a hálózaton bárhol és bármikor. A kereskedelmi 4G-hálózat egyébként 2012 júniusában indult el Magyarországon.

Mobilkommunikációs átjátszó bázisállomás Budapesten
Mobilkommunikációs átjátszó bázisállomás Budapesten
Kép: MTI Fotó, Róka László

Ugyanakkor a 3G lekapcsolásával nem feltétlenül kell egyből a boltba rohanni új telefonért: minden 4G LTE antennával rendelkező telefonon lehet mobiladatot használni a továbbiakban is. 

  • iPhone 5-tel például november közepétől már nem fogjuk tudni az adatforgalmunkat használni, az iPhone 6-tal és az újabb Apple-készülékekkel azonban már igen.
  • A Samsung-telefonok esetében legalább egy Galaxy S6 modellel kell rendelkeznünk ahhoz, hogy bárhol netezni tudjunk.

Ugyanakkor akik csak telefonálni szoktak a telefonjukkal, illetve csupán wifi-hálózaton keresztül interneteznek, azoknak egyáltalán nem szükséges váltaniuk. 

Fogalmunk sincs, mennyi internet lenne elég

A Nemzeti Média- és Hírközlései Hatóság (NMHH) internethasználókat vizsgáló piackutatásában arra kereste a választ, mi volna a felhasználók számára az elégséges sávszélesség és mobilinternet-adatkeret.
Bővebben--->

Miért jó ez nekünk?

Azért, mert így felszabadul a hely az 5G-nek. Az antennák, amelyek a különböző sávszélességű mobilhálózatok frekvenciáit szolgáltatják, egyszerre csak egy vezeték nélküli protokoll számára felhasználhatók.

Mivel az 5G jóval több antennát igényel, mint a korábbi hálózatok, ezért az új antennák építése helyett takarékosabb megoldás, ha az elavult technológiát, jelen esetben a 3G-t, lekapcsolják. Így, az eddig 3G-t szolgáltatott antennák a jövőben 5G-t szolgáltathatnak.

Ez már meg is látszódik a gyakorlatban: a Telekom 2022 júniusában vált meg a 3G-től elsőként, és azóta jócskán fel is gyorsult a hazai 5G-lefedettség terjedése.

Az 5G hálózat egyelőre még csak Budapesten érhető el zavartalanul, azonban a hálózat komoly technológiai áttörést jelenthet, ha hosszabb távon elterjed.

Az ötödik generációs hálózat több gigabites csúcssebességet szolgáltat rendkívül alacsony késleltetéssel. Ez a technológia már Magyarországon is széles körben elérhető vezetékes hálózaton keresztül, az 5G azonban mindezt vezeték nélkül képes biztosítani.

Mivel a sávszélesség nagyobb, ezért több 5G-képes eszközt tud egy adott hálózat befogadni, ami az 5G esetében bődületes IoT-t (Internet of Things, azaz Dolgok Internete) foglal magában. Hogy egy példával éljünk, egy ilyen hálózaton keresztül már zökkenőmentesen vezérelhetünk drónokat is, ráadásul igen nagy hatótávban:

Egy 5G-torony akár egy 5 kilométeres rádiuszt is képes lefedni és legalább 1 millió eszközt kell befogadnia minden egyes négyzetkilométeren.

Ez azt jelenti, hogy legalább 1 millió vagy még annál is több 5G-képes eszköz tud ugyanazon a hálózaton működni, miközben a 4G-nél ötszázszor gyorsabb és hatékonyabb adatot biztosít.

Ugyanakkor még senki nem beszél a 4G végéről, és az 5G-képes telefonok is még csak néhány éve vannak kereskedelmi forgalomban, így várhatóan egy ideig még velünk marad a negyedik generáció.

Nagyobb adatforgalom, kevesebb energiafogyasztás: ilyen az 5G hálózat

Nagyobb adatforgalom mellett is kevesebb energiát fogyasztanak az 5G hálózatok. Sőt, a technológia más szektorok fogyasztásának és kibocsátásának csökkentését is felgyorsíthatja – állapítja meg az Ericsson legfrissebb kutatása.
Bővebben--->