Nyugat-Magyarország
7. Széles Gábor     (83)
17. Lakatos Péter     (35,5)
17. Sinkó Ottó     (35,5)
29. Szeremley Huba     (19)
39. Jüllich Ádám     (14)
49. Móré Attila     (12,4)
53. Gasztonyi László     (11,3)
59. Krankovics István     (10,2)
64. Horváth fivérek     (9,8)
75. Hirschler család     (8)
79. Tornai Tamás     (7,7)
91. Paár család     (6,2)
92. Matusz Balázs     (5,7)
97. Kreinbacher József     (5,1)

Réti Attila
Becsült vagyon: 4,9 milliárd forint
Azzal, hogy eladta a Kaisert, Réti Attila nem lett szegényebb, sőt szellemi téren sokkal gazdagabb életet élhet, mint vállalkozóként tehette. Természetesen anyagiakban sem érte veszteség, hiszen jó vásárt csinált, mert a húsipari cégért kapott pénz nagy részét hozzáértő befektetési szakemberre bízta. Ő maga pedig végre azt teheti, amit mindig is szeretett volna: ír és kiadja mások műveit. Győrött megalapította az elsősorban ezoterikus témájú könyveket megjelentető Tarandus Kiadót. Mindig is vonzódott az asztrológiához és a misztikumhoz, ami állítása szerint annak idején sokat segített vállalkozása sikerre vitelében. Nem lennénk meglepve, ha az új műfajban is legalább ilyen sikeres lenne.

Máthé fivérek, Mátyás és Levente
Becsült vagyon: 4,8 milliárd forint
A két fivér fémhulladék újrahasznosításával foglalkozik, a vállalkozást 1990-ben édesapjuk, néhai Máthé Imre alapította. A cégcsoport 27 ezer négyzetméter alapterületű központi telephelye Győrött, az ipari parkban található. A cégcsoport öt vállalkozásból áll: a Fémker Kft., amelynek Győrött, Kecskeméten, Kaposszekcsőn van telephelye, a Fémker East Kft. Mezőcsáton és a 2007-ben megvásárolt Murafém Kft., valamint a Fémker Invest és a Fémker Junior Kft.-k, amelyek ingatlanhasznosítással foglalkoznak. A Fémker-csoportnak kilencven alkalmazottja van, és havonta 15 ezer tonna hulladékot forgalmaznak.

Folláth György
Becsült vagyon: 4,6 milliárd forint
A Győri Szeszgyárat a várost gazdaggá tévő gabonakereskedők alapították, és a növényolajgyár után Győr második gyára volt. Elsősorban melaszból állítottak elő alkoholt, de a cukoripar elsorvadásával egyre inkább előtérbe kerültek a gabona-alapanyagok. Az üzem 40 millió liter finom- és 26 millió liter vízmentes szesz előállítására képes. Utóbbi a bioetanol alapanyaga, amelynek elterjesztése iránt a cég vezetése elkötelezett. Folláth György a Baranya megyei Istvándiban az általa létrehozott alapítványon keresztül cigány gyermekek iskoláztatását támogatja.

Jancsó Péter
Becsült vagyon: 4,6 milliárd forint
A Graboplast elnök-vezérigazgatójának cégbeli részesedése igazából talány. Jancsó Péter erről mindig úgy nyilatkozik, hogy meghatározó kisebbségi tulajdonos. A Graboplast termékstruktúrájában mára markánsan kirajzolódik az a stratégia, amely szerint a speciális padlók (sport, jármű stb.) gyártására fokuszálnak. Legújabb fejlesztésük a Grabo Silver Knight, a világ első önfertőtlenítő padlója. A csúcstechnológiájú anyag − nanoezüst- és nanotitánoxid-tartalma révén − két védelmi vonallal rendelkezik. A padló nemcsak elpusztítja a baktériumokat, hanem légtisztító hatása is van. Ezekkel a termékekkel komoly sikereket érnek el Nyugat-Európában és az USA-ban is, ellentétben a korábban főként a volt keleti blokk, illetve a volt Szovjetunió utódállamaiba irányuló exporttal. Jancsó Péter egyébként élénk közéleti tevékenységet folytat Győrött. Igazi nagypolgár, szereti tudni, hogy városában miként mennek a dolgok. Néhány éve létrehozta a Győri Fészek Klubot, amelynek összejöveteleit általában a tulajdonában lévő, lánya által vezetett Club Carat étteremben tartják.

Borsodi László
Becsült vagyon: 4,4 milliárd forint
A Borsodi Műhely Kft. Győr egyik kiemelkedő vállalkozása. A cég speciális és magas szakmai tudást igénylő − a repülőgépipar szigorú elvárásainak is megfelelő − alkatrészeket gyárt több multinacionális vállalat számára. Borsodi László még 1981-ben kezdte kisiparosként. A gyors fejlődés során az elmúlt néhány évben Kisújszálláson és Szombathelyen is új üzemet avattak. 2008-ban a győri Széchenyi István Egyetemmel közös fejlesztési programot indítottak, ennek keretében húsz fejlesztőmérnököt foglalkoztatnak.

Mádl István
Becsült vagyon: 4,3 milliárd forint
A nyugati országrész legjobban teljesítő agrárcégének tulajdonosa, közel 11,5 ezer hektáron gazdálkodnak. Az Európai Unióban − egészen az Urálig − egy cégnek sincs akkora szarvasmarha-állománya, mint az Agroprodukt Zrt.-nek. A háromezer fejőstehén éves szinten 29 millió liter tejet ad. Emellett jelentős a sertésállomány is, 1200 anyadisznóval. Európában is kiemelkedő a vetőmagtermelés, éves szinten 5,5 ezer tonna vetőmagot állítanak elő. Mádl István a pápai állami gazdaságban − ma Agroprodukt Rt. − kezdett agronómusként a nyolcvanas évek elején.

Varga Péter
Becsült vagyon: 3,8 milliárd forint
Varga néven − Egerszalóktól Badacsonyig − féltucatnyi pincészet működik hazánkban, a Varga Pincészet azonban 2005 óta piacvezető. Évente kilencmillió palack bort forgalmaznak − ebből mintegy hétmilliót itthon −, a többit −  jellemzően hordókban − exportálják. A balatoni borvidéken mintegy 200 hektár saját szőlőterülettel rendelkeznek, de Egerben is van hatvan hektárjuk. Mindezek mellett 300 termelőtől vásárolnak szőlőt feldolgozásra. Pincészetükben a legmodernebb technológiát ötvözik a hagyományos borkészítéssel.

Kenese László és fia
Becsült vagyon: 3,6 milliárd forint
Az autókereskedelem évek óta a túlélésért küzd országszerte. A Kenese cégcsoport elsősorban márkabővítéssel és a szolgáltatások magas színvonalával igyekszik meghódítani a vásárlókat. Az első Opel-szalont 1993-ban alapították Mosonmagyaróváron, ezt követte 1995-ben Csornán szintén Opel-, majd 2003-tól Daewoo-, illetve Chevrolet-kereskedés és -szerviz. Tatabányán 2001-ben vetették meg a lábukat szintén Opellal, ami itt is kiegészült a Daewoo-Chevrolet, illetve Kia márkákkal. A legnagyobb és legmodernebb szalon és szerviz Győrött 2008-ban, a válság kezdetén nyitott meg, itt Mercedes, Jeep, Dodge, Chrysler, Kia, Citroën és Lancia gépkocsikat értékesítenek. A több márkát is forgalmazó soproni szalont 2010-ben hozták létre, Mercedes, Citroën, Chevrolet, FIAT és Opel autók kereskedelmére. A vállalkozásban részesedése van Kenese László fiának is.

Vasas István
Becsült vagyon: 3,4 milliárd forint
Amikor néhány orvostársával Vasas doktor 1993-ban létrehozta a Kardirex Egészségügyi Központot, még maga sem gondolta, hogy ekkora vállalkozássá nő, hiszen akkoriban az volt szemlélet, hogy gazdasági alapon, gazdaságosan nem lehet az egészségügyet működtetni. Ezt jó néhány példa igazolta is, de a Kardirex erre folyamatosan rácáfol. Vasas doktorék bebizonyították, hogy lehet ezt jól csinálni, nincsenek többórás várakozások, pláne több hónapos várólisták. Ma 24-féle szakorvosi ellátást nyújtanak és Északnyugat-Dunántúl legnagyobb egészségügyi szolgáltatói. A munkaegészségügy területén szinte minden nagyobb cégnél ott vannak − például az Audi Hungária és a NAV is az ügyfelük, akárcsak a megyei bíróság, illetve a Győri Ítélőtábla −, de ők látják el a Győri Balett egészségügyi felügyeletét is, sőt támogatják is az együttest. Néhány éve létrehozták a Kardirex Egészségpénztárt − ahogy Vasas főorvos fogalmaz −, az egészség bankját.

Solymosi Péter
Becsült vagyon: 2,7 milliárd forint
A Solydent fogászat neve úgy született, hogy a külföldi páciensek nemigen tudták kimondani a Solymosi nevet, "szolimoszinak" ejtették. Így lett a Soly előtag, míg az utótag egyértelműen a fogászati kezelésre utal. A Solydent páciensei főleg német nyelvterületről jönnek, de az USA-ból, sőt Ausztráliából is járnak hozzájuk. A fogászat mellé szállodát is építettek, a Kálvária hotelt, ami nagyon jó döntés volt, hiszen a kezelés és ellátás egymástól karnyújtásnyira van. Solymosi László és felesége nagy balett- és operarajongók, ezért a hotel éttermét Carmennek nevezték el, ugyanúgy, mint az általuk alapított művészeti díjat.

Kelet-Magyarország
2. Bige László     (130)
13. Kasza Lajos     (47)
21. Szatmári Zoltán     (24,9)
28. Révész Bálint     (20)
38. Bárány család     (14,2)
42. Ináncsy Miklós     (13,3)
43. Boros József     (13,2)
60. Herdon István     (10,1)
62. Wicha József     (10)
69. Novotni család     (8,5)
85. Birgés Tibor     (7)
86. Barabás család     (6,9)
94. Gáspár Gyula     (5,6)

Ráthonyi Zoltán és családja
Becsült vagyon: 4 milliárd forint
Idén év elején Ráthonyi Zoltán felnőtt gyerekei is a családi cégbirodalom tulajdonosai lettek. Az Alaszka Kft. három telephellyel és három fiókteleppel élelmiszer, ital- és dohányáruk nagykereskedelmével foglalkozik, saját tőkéje meghaladja a 3,3 milliárdot, tavalyelőtti árbevétele 175 milliárd forint volt. Az Alaszka 2000 Kft. egy alkalmazottal, közel egymilliárdos árbevétellel és 277 milliós adózás előtti eredménnyel zárta a 2011. évet. Ráthonyiék továbbra is tulajdonosok az időközben Reál Hungária Élelmiszer Kft.-vé alakult üzletláncban, amelynek csak az észak-alföldi régióban 88 kereskedelmi egysége működik. Nem illeszkedik a cégcsoportba egy debreceni irodaház kft., és csupán az érdekességkedvéért említjük, hogy a család két tagja is tulajdonostárs egy budapesti  garázsfenntartó társaságban.

Bódi László és családja
Becsült vagyon: 3,9 milliárd forint
Hajdú-Bihar megye északi részében az egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalat a Tedej Agrártermelő és Szolgáltató Zrt. A társaság köré Bódi Lászlóék közel húsz cégből álló csoportot hoztak létre, amelyek zömében mezőgazdasági termelőtevékenységet folytató gazdasági társaságok, kisebb részben a fő tevékenység kiszolgálására létrejött szervezetek. A Tedej Zrt. elsősorban állattenyésztéssel foglalkozik: 2000 tejhasznú tehénállománnyal és annak szaporulataival, 1000 húshasznú tehénállománnyal és annak szaporulataival, valamint 1450 kocával és szaporulataival rendelkeznek, naponta 17 ezer sertést látnak el. Évente 35 ezer állatot értékesítenek, legnagyobb részét belföldön, de szállítanak Szlovákiába és Romániába is, így a sertéságazatból 1,5 milliárd forint árbevételük keletkezik. Előre megérezve a gazdaságpolitikában bekövetkező változásokat, a társaság sertéstelepén számos korszerűsítést is végrehajtottak. Több mint 6000 új hizlalóférőhely létesült, s jelentős környezetvédelmi beruházást is megvalósítottak, így napjainkban minden tekintetben fel tudják venni a versenyt a nyugati országok korszerű sertéstelepeivel. Vetésszerkezetükben egyre meghatározóbb növény a lucerna. Óriási lehetőséget látnak benne, mivel döntő szerepe lehet a hazai fehérjegondok megoldásában. A Tedej cégcsoport a termelési szerkezet kialakításánál a tevékenységek egymásra épülésére alapoz, az egyes tevékenységek végtermékei a többi alapanyagául szolgálnak.

Kotosman Zoltán és Seres Zoltán
Becsült vagyon: 3,6 milliárd forint
Az idő a döntésük helyességét igazolta: 28 telephelyük és 37 fióktelepük van bérbe adva. Amíg az élelmiszerüzletek, ABC-áruházak egyre kisebb árréssel dolgoznak, a bérbeadó cég virul. A Kotosman Zoltán és  Seres Zoltán tulajdonában lévő Héliker Invest Zrt. hat munkavállalóval 476 milliós árbevételt és közel 350 milliós adózás előtti eredményt ért el 2011-ben, de információink szerint azóta is volt egy óriási dobásuk: Debrecen szélén Kotosman Zoltán időben és olcsón vette meg azt a területet, amelyet később igen jó áron adott el a Tescónak. A Tesco Debrecen Repülőtér Extra már megnyitott, a Héliker Invest pedig megalakította a Centrum Hotel Kálvin Idegenforgalmi Kft.-t, egyúttal pályázott a debreceni nagytemplom szomszédságában lévő Centrum Hotel Kálvin felújítására. A 850 milliós beruházás 350 milliós saját részéhez 500 milliós támogatást kaptak.

Fülöp Gábor
Becsült vagyon: 3,2 milliárd forint
Magyarország harmadik legnagyobb gyorsfagyasztott gyümölcsöt és zöldséget előállító cégét vezeti feleségével. Az Agrosprint Kft.-t 1991-ben alapították. A magyar piac mellett gyorsan megtalálták a nagy felvevőpiacot, Németországot. A 90-es évek végén Karcagon építettek hűtőházat, ahol már holland exportra gyártottak hagymakockát. Ma évi 26 ezer tonna fagyasztott árut készítenek. A román piacot Marosvásárhelyről látják el, termelésük 85 százalékát külpiacokra szállítják. Legnagyobb megrendelőik a nemzetközi piacon meghatározó bébiételgyártók, a Danone és Nestlé. A családi vállalkozásban működő cég 400 alkalmazottat foglalkoztat. Éves árbevétele tavaly hatmilliárd forint körül alakult. Fülöp Gábor és felesége diákként a karcagi konzervgyárban dolgoztak, majd az egyetem után a helyi téeszben folytatták, egészen a rendszerváltásig.

Csutak Csaba és családja
Becsült vagyon: 3 milliárd forint
Lassan a növénytermesztés minden területén érdekelt az eredetileg csak műtrágyát, növényvédő szereket és vetőmagokat forgalmazó debreceni Chemical-Seed Kft., amelynek ügyvezetője Csutak Csaba. A rendszerváltás idején alakult cég vezetője akkor már húsz éve foglalkozott növényvédelemmel. Előbb egy mezőgazdasági üzemben tevékenykedett szakirányítóként, majd a termelőszövetkezetek közös kereskedelmi cégénél, a debreceni TSZKER-nél dolgozott. A Chemical-Seed Kft. 1990-ben kezdte meg működését, és napjainkra a kelet-magyarországi régió egyik meghatározó mezőgazdasági kereskedelmi és integrátor cégévé nőtte ki magát. Évek óta a Bige Holdinghoz tartozó nitrogénművek termékeinek egyik nagy forgalmazója. Négy megyében öt telephelyen növényvédő szer, vetőmag, műtrágya kis- és nagykereskedelmével foglalkoznak, tevékenységi körükben a vetőmagtisztítás, -csávázás, növényvédelmi szaktanácsadás, terményszárítás/tisztítás,  terményfelvásárlás is szerepel. Kapcsolt vállalkozások és leányvállalatok kiterjedt céghálója segíti a debreceni székhelyű zászlóshajó tevékenységét, a cég többségű tulajdonosa ebben az évben az alapító leánya lett. A vállalkozás dinamikusan fejlődik, 2011-ben árbevétele meghaladta a 15 milliárd forintot, saját tőkéje megközelítette az 1,9 milliárdot, nyeresége pedig a 350 milliót.

Jánosik Lajos
Becsült vagyon: 2,5 milliárd forint
Építőipari cégnek indult, ma már ingatlanvédelemmel, -takarítással és ingatlanüzemeltetéssel is foglalkozik a Jánosik és Társai Kft. A közel 280 embert foglalkoztató vállalkozás eddigi legjobb évében, 2010-ben az árbevételük 6,2 milliárd forint volt. A gazdasági válság ugyan "megcibálta" a céget, de az évi ötmilliárdos forgalmat és a 300 millió forint körüli üzemi eredményt tartani tudták. Részt vettek a debreceni Nonprofit Gazdaságfejlesztő Szervezetek Háza felépítésében is, amely magyar−román együttműködésben másfél millió eurós költséggel valósult meg. Az idén 48 éves tulajdonos az Államigazgatási Főiskolára járt, de családi okok miatt félbehagyta.
Miklóssy Ferenc
Becsült vagyon: 2,4 milliárd forint
Hazai pályán jutott lehetőséghez, 2012-ben a debreceni székhelyű Keviép Kft. a város új villamosvonalának kiépítésére közös pályázatot nyújtott be a Demján Sándor érdekeltségi körébe tartozó Arcadom Zrt.-vel, és utóbbi cég lett a projektvezető. A várost feltúrták, de az alvállalkozók a ki nem fizetett munkák miatt levonultak. Emiatt Debrecenben hónapok óta nagyon nehezen lehet közlekedni. Az egyre botrányosabb helyzetet Miklóssy Ferenc mentette meg, átvállalva a konzorcium vezetését. Azóta legalább remény van a határidő tartására. A cégcsoport, mint minden építőipari vállalkozás, megérzi az ágazat visszaesését, de jelentős tartalékokkal rendelkezik.

Nagy Sándor és családja
Becsült vagyon: 2,2 milliárd forint
A Karát üzletlánc tulajdonosai. Ingatlanhasznosító cégük, a Karát-Invest Kft. jó likviditási rátával és tőkeellátottsággal, kiváló jövedelmezőségi mutatóval emelkedik ki az ingatlancégek mezőnyéből. Az egykor ruházati termékek alacsony áron történő értékesítésével vagyont szerzett vállalkozó üzleteinek az utóbbi években a kínai boltok kínálatával és a "turik" választékával is meg kellett küzdeniük. Ezt felismerve idejében más típusú vállalkozásokba is fektettek, így ipari ingatlanokat hasznosító kft. mellett fa-, építőanyag- és szaniteráru-nagykereskedelmi céget is birtokolnak.

Dél- és Közép-Magyarország
24. Seszták Tamás     (23)
35. Balogh Levente     (16,2)
40. Harsányi Zsolt     (13,7)
41. Palásti József     (13,4)
44. Varga Mihály     (13,1)
62. Kenyeres fivérek     (10)
65. Szűcs Róbert     (9,2)
84. Magyar József     (7,1)
96. Majoros Béla     (5,2)

Erdélyi István
Becsült vagyon: 4,8 milliárd forint
A szarvasi székhelyű Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. 1989-ben alakult 40 millió forint alaptőkével. A vegyesvállalat a teljes magyar baromfipiac 43 százalékát ellenőrző cégcsoporttá fejlődött. A többségi magyar tulajdonban lévő társaság Erdélyi István és a Garai család érdekeltségi körébe tartozik. Éves árbevételük folyamatosan nő: míg 2009-ben 25,5 milliárd forint volt, tavaly már 32,5 milliárd. Ezzel párhuzamosan nőtt a nyereség is: tavalyelőtt az üzleti tevékenység eredménye 1,3 milliárd lett a 2010-es évi 816 millió után. A Gallicoop csak az eredményekből fejleszt, erre a célra hitelt nem vesz fel. Évente 600-700 milliót fordítanak a technológia korszerűsítésére és a termelés növelésére. A vállalat 1994-ben vásárolt egy takarmánykeverő üzemet, 2003-ban pedig ezt bővítette két nagyobb beruházással. A vállalat − amely speciális igényeket kielégítő muszlim és kóser termékeket is exportál − kilencszáz embernek ad munkát. Hamarosan a halfeldolgozásba is belevágnak, a biharugrai halastavak fejlesztését követően halfeldolgozó üzemet építenek.

Veszelovszki Balázs
Becsült vagyon: 4,6 milliárd forint
A hódmezővásárhelyi Ventas Coffee Hungary Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. tea- és kávéforgalmazó társaság tulajdonosa. 2011-ben 30 milliárd forintos bevétel mellett jelentős nyereséget értek el. Szintén érdekelt a Tabán Trafik Zrt.-ben, a cigarettakereskedelemmel foglalkozó vállalkozásnak 2011-ben 20,4 milliárd forint bevétele volt.

Balogh Ferenc
Becsült vagyon: 3,8 milliárd forint
Szegeden a belvárosi, felújított és modernizált Tisza Hotel és a város Rózsadombján, Újszeged egyik legszebb helyén található Tisza Sport Hotel is a család tulajdonában van. Tavaly augusztusban Balogh Ferenc helyét − egy új céggel − lánya, Balogh Andrea vette át. Vagyonát a rendszerváltás előtt kis- és nagykereskedelmi, illetve szőrme- és bőripari vállalkozásaival alapozta meg, és ezekkel a tevékenységekkel máig nem hagyott fel. Ingatlanbefektetésen túl ingatlanfejlesztéssel is foglalkozik. A budapesti székhelyű B & B Budapest Ingatlanfejlesztő Zrt. 2011-ben 1,15 milliárd forintos tőkével és közel 170 millió forintos nyereséggel üzemelt. Elsősorban a Szegeden és környékén található saját tulajdonú ingatlanok bérbeadásával foglalkoznak.
Csíkos Attila
Becsült vagyon: 3,5 milliárd forint
A Szeplast Zrt. tulajdonosa. A társaság fő tevékenysége műanyagipari termékek, nyílászárók, granulátumok gyártása, értékesítése és exportálása. Az üzemben évente 25 ezer alumínium, acél és műanyag nyílászárót gyártanak − és ezeket értékesítik −, valamint 10 ezer tonna granulátumot állítanak elő, ezenkívül különféle villamos védőcsöveket, kábelcsatornákat, ablakkönyöklőket, párkányokat gyártanak, továbbá régi, korszerűtlen épületek teljes körű felújítását végzik. Kilenc országban vannak cégcsoportszintű partnerei.

Krupp József
Becsült vagyon: 3,4 milliárd forint
A Hansa-Kontakt Kft. − magyar tulajdonosokkal és menedzsmenttel − 1995-ben alakult. Fő tevékenységi körük az élelmiszer, vegyi áru, dohány- és italtermékek disztribúciója. Ellátási területük Csongrád, Bács-Kiskun, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest megye délkeleti részére, illetve Baranya megyére terjed ki. Bevételük 2011-ben meghaladta a 30 milliárd forintot. A vállalkozásnak három kft. a tulajdonosa, a Huszár 99 Kft. − amelyben Lekeny Györgynek is van részesedése − 2,9 milliárd forint tőkével és jelentős bevétellel rendelkezik. Ennél is jelentősebb Krupp József tulajdona, a Kiron-Invest Kft., amelynek bevétele 10 milliárd forint, tőkéje pedig több mint hárommilliárd forintot tesz ki. Három és fél milliárdos beruházással háromezer vállalkozást kiszolgáló logisztikai központot építettek a Szegedi Ipari Parkban.

Szabó Antal
Becsült vagyon: 3,4 milliárd forint
A hanyatló építőipari megrendelések ellenére is növelni tudta termelését a Szabó Antal tulajdonában lévő festékgyár, sőt külföldön is jelentős sikereket értek el a nagy hírű DuPont céggel közös termékeik értékesítésében. Új országos értékesítési hálózatot is szerveztek: 94 kisvállalkozás 121 üzlete csatlakozott a Pannon Festék Hálózathoz, amely így összesen mintegy 600 ember munkahelyét tudta megőrizni országszerte. Az összefogást életre hívó Poli-Farbe festék- és vakolatgyár részben a hálózat sikerének köszönhetően az építőipar jelentős visszaesése ellenére is növelni tudta árbevételét. Szabó Antal szerint a festékpiac évente 6-8 százalékkal csökken, ennek ellenére a Poli-Farbe tavaly 7,33 milliárd forintra növelte árbevételét, szemben az előző évi 6,93 milliárddal, üzemi eredménye pedig 351 millió forint lett. A festékgyár uniós támogatásokat is igénybe véve telephelyfejlesztésbe kezdett Bács-Kiskun megyei székhelyén, Bócsán pedig 195 millió forintos beruházással egy új gyártócsarnok építése kezdődött, illetve 308 millió forintból egy innovatív pigmentpaszta-gyártósor is készül. Szabó Antal büszke arra, hogy az elmúlt évtizedekben családi vállalkozásból középvállalattá fejlődtek.

Németh József
Becsült vagyon: 3,4 milliárd forint
Családjával együtt hozta létre a pirospaprika-kereskedelem egyik meghatározó cégét. A Házi Piros Paprika Kft. a tradicionális őrölt fűszerpaprikát termelteti és forgalmazza, a cég látja el a magyar piac legnagyobb részét. Mivel ők vették meg a Szegedi Paprika Zrt.-t és a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt.-t is, joggal nevezik a magyar paprikakirálynak. A vállalat 2011-re közel megduplázta nettó árbevételét, az akkori ötmilliárd forintos forgalom tavaly tovább nőtt.

Szarka Balázs
Becsült vagyon: 3,1 milliárd forint
Kétszáz forinttal alapították, tavaly viszont már több mint 30 milliárd forintos árbevételt ért el az Univer-csoport. A kecskeméti székhelyű vállalat neve nemcsak itthon, de külföldön is jól cseng, hiszen több multinacionális vállalat − így például a McDonald's − egyik jelentős beszállítója. A hamburgeres cégnek sokáig egyedüli kelet-európai beszállítói voltak − majonézt, ketchupot és mustárt exportáltak. A cégcsoport elnöke és jelentős tulajdonosa, Szarka Balázs büszke arra, hogy a meglévő nagy márkák − Erős Pista, Piros Arany − mellé az elmúlt években bolthálózatot is létrehoztak.

Farkas Antal
Becsült vagyona: 3 milliárd forint
Csongrád megyében és a megyén kívül, az ország számos pontján jelentős értékű ingatlanok tulajdonosa. Szeged belvárosában többek között övé az egyik legértékesebb terület, szakértők a Kálvária sugárúti egykori Afit-telep értékét jelenleg is 1,2-1,6 milliárd forintra becsülik. Érdekelt mezőgazdasági és élelmiszer-vállalkozásokban és -nagykereskedelemben is. Tokajban jelentős szőlőültetvény birtokosa és érdekeltsége van a borházban is.

Lakics Péter
Becsült vagyon: 2,9 milliárd forint
A Lakics gépgyár családi tulajdonban van, édesapja, Lakics László alapította Komlón. A kétszáz főt foglalkoztató gyár Dél-Dunántúl egyik meghatározó cége, amelynek Dombóváron és Sántoson is működik egy-egy telephelye. Lakics Pétert 2010-ben a Menedzserek Országos Szövetsége Az év fiatal menedzserének választotta, a kaposvári és komlói telephelyű Lakics Gépgyártó Kft. pedig elnyerte Az év kiváló beszállítója díjat. A Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület által idén először kiosztott elismerés célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a példaértékű és kiemelkedő beszállítói gyakorlatokra. A vállalkozás eredményei a válság ellenére is kedvezően alakultak. Az utóbbi két évben árbevételük 4,4 milliárd forint volt, és 243 dolgozót foglalkoztattak. Lakics Péter ügyvezető az ügyfélközpontúság mellett a folyamatos fejlesztésnek tulajdonítja az eredményeket. Testvére, Lakics László, a cég alapítója és ügyvezetője elnyerte az Ernst & Young Enterpreneur of The Year - Az év üzletembere 2012 díjat a Példakép kategóriában. A fejlődés töretlen: 2012-ben fejeződött be egy közel 213 millió forintos uniós támogatással végrehajtott, csaknem 480 millió forint összköltségvetésű beruházás, amellyel a vállalkozás új gyártástechnológiát valósíthatott meg.

Galántai János
Becsült vagyon: 2,7 milliárd forint
A Pek-Snack tulajdonosaként kevesen ismerik, de mint a Fornetti korábbi dél-magyarországi és horvátországi tevékenységének irányítóját, sokkal többen. Palásti Józseffel 2010 végén romlott meg az addig sikeres üzleti kapcsolat, ami szakítással végződött. Az igali székhelyű Fornetti-üzem kivált és Pek-Snack néven saját vállalkozást indított. A hálózatot hamar kiépítette és kemény versenyre szorította egykori üzlettársát. A cég további fejlesztésekbe fogott: két éve 700 millió forintos beruházással bővítették az igali gyárat, tavaly pedig egy újabb, 147 millió forintos beruházást indítottak − utóbbihoz 52 millió forint uniós támogatást nyertek el. Saját hatezer négyzetméteres igali gyára immár 13 éve látja el a jelenleg több mint 900 magyarországi és csaknem 500 horvátországi látványpékség franchise-partnerét fagyasztott pékáruval. Idén hat pékáru-termékcsaláddal bővültek, bevételük közel 10 százalékkal növekedett. A Pek-Snack Kft. az elmúlt évben 200 millió forinttal növelte bevételét.

Róta Tamás
Becsült vagyon: 2,5 milliárd forint
Az 1990-ben − még betéti társaságként − alakult, főleg csomagolóanyagok gyártásával foglalkozó cég, a RotaPack Zrt. az elmúlt években a fújt és öntött ipari fóliák területén Magyarország és a közép-európai régió meghatározó gyártójává lépett elő. A társaság egyedi megrendeléseket is kielégít, sőt gépi sztreccsfóliájához fóliázó gépet is kínál, méghozzá a legegyszerűbb alapkivitelű géptől a számítógép-vezérelt előnyújtós berendezésig. Róta Tamás a tulajdonosa a szilvásváradi La Contessa kastélyszállónak is.

Gellért Ákos
Becsült vagyon: 2,5 milliárd forint
Övé, illetve gyermekeivel közös vállalkozásáé a Hangár Expo és Konferencia-központ, amely Magyarország egyik legnagyobb ilyen létesítménye. Tulajdonosa a Naturtex Gyapjú- és Tollfeldolgozó Kft.-nek, valamint az egykori Délép-sporttelepnek, az ott kialakított Gellért Szabadidő- és Sportközpontnak, továbbá a teniszezők nevelésével és menedzselésével foglalkozó Naturtex-Gellért Sportegyesületnek.

Varga Gusztáv
Becsült vagyona: 2,5 milliárd forint
Varga Gusztáv testvéreivel a szegedi székhelyű Szilánk Cégcsoport tulajdonosa. A társaság profilja építészeti üvegek és segédanyagok nagykereskedelme, szigetelőüvegek gyártása és értékesítése, építészeti, bútor-, háztartási és kisgépüvegek feldolgozása, gyártása és értékesítése, szigetelőüveg-gyártó, vágástechnológiai és építészeti üvegmunkáló gépek gyártása és értékesítése, valamint lakossági szolgáltatás, helyszíni szerelés és ezekhez kapcsolódó feldolgozás, illetve képkeretléc- és díszüveg-nagykereskedelem. 2011-ben közel 30 százalékos árbevétel-növekedést realizáltak, a CE Glass Zrt. 2,8 milliárd forintból gazdálkodott. Tavaly márciusban a Szeged melletti Szatymazon átadták a Szilánk Zrt. 25 ezer négyzetméteres új üzemcsarnokát, illetve a Szilánk 2007 Zrt. új logisztikai központját. A 1,5 milliárd forint értékű beruházás célja a működés hatékonyságának növelésén keresztül a gyártókapacitás bővítése, új munkahelyek teremtése, amihez az Európai Unió és a magyar állam 684 millió forint támogatást nyújtott. Varga Gusztáv 1965-ben született Szegeden, a CE Glass Industries-nál ma több mint 300-an dolgoznak, a vállalat árbevételének kétharmada exportból származik.

Pálmai Antal
Becsült vagyona 2,3 milliárd forint
A Medikémia Zrt. többségi tulajdonosa és vezérigazgatója. Az itthon és külföldön egyaránt ismert autóápolási és autóüzemeltetési termékek gyártásával foglalkozó cég számos szabadalmat fejlesztett ki, az általuk gyártott fagyálló és fékfolyadék az unió számos országában keresett termék. Forgalmuk minimálisan emelkedett, bevételük 2011-ben átlépte a kétmilliárd forintot. Prevent márkájuk második alkalommal nyerte el a rangos MagyarBrands elismerést. Fő exportpiacaik Románia, Szlovákia, Németország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária és Horvátország. Termékeik megtalálhatók az ország szinte összes benzinkútjánál, áruházláncaiban és a szakboltokban.

Török Zoltán
Becsült vagyon: 2,1 milliárd forint
A szegedi Mozaik Kiadó Kft. a legnagyobb magyar tulajdonú tankönyvkiadó, amely szellemiségének, kiadványainak, taneszközeinek és programjainak köszönhetően régóta meghatározó szereplője a hazai közoktatásnak. 23 éves fennállása óta kiemelt figyelmet fordít a pedagógus-továbbképzésre is: évente körülbelül 500 rendezvényt szervez, amelyek közül az egyik legjelentősebb esemény a minden évben megrendezett Mozaik Módszertani Nap. Ezenkívül felkarolta jó néhány módszertani folyóirat szerkesztését, kiadását, annak érdekében, hogy az önképzést fontosnak tartó pedagógusok számára tanulmányokat jelentessen meg. 2011-ben a cég tőkéje meghaladta a kétmilliárd, árbevételük pedig a 2,6 milliárd forintot.