Soha nem lankadó lelkesedéssel irányítja az eredeti, hamisítatlan hógömböket gyártó vállalkozást az 57 éves osztrák Erwin Perzy III., a játék feltalálójának unokája. A családi céget nagyapja alapította 1905-ben, miután 1900-ban véletlenül feltalálta a hógömböt. Az Original Vienna Show Globes névre hallgató vállalat 108 év elteltével is él és virul - derül ki a BBC cikkéből.

A cégalapító első Perzy sebészeti műszereket készítő mesterember volt, aki az előző ezredfordulón újdonságnak számító villanykörte tökéletesítésével is megpróbálkozott. Az akkori világítótestek nem adtak túl sok fényt, ezért úgy gondolta, lemásolja a cipészek módszerét, akik egy vízzel teli gömböt helyeztek el gyertyáik elé, hogy jobb világításhoz jussanak. Ezzel a módszerrel egy tenyérnyi méretű világos foltra tudták koncentrálni a gyertya fényének egy részét.

Nem jött be

Ezt akarta megismételni a nagypapa egy elektromos égővel, ám kénytelen volt belátni, hogy a dolog túl macerás. Kísérletei közben azonban egyszer gyermekételekhez használatos fehér port szórt a gömbbe, amely megszívta magát vízzel, s ezért nagyon lassan ereszkedett le a gömb aljára. Ez a hóesésre emlékeztette: ebből adódott a hógömb ötlete.

A következő lépés a miniatűr dioráma hozzáadása volt a találmányhoz. A történet első negyven évében ez egy templom volt, semmi más. Erwin Perzy II., aki a második világháború után átvette a családi vállalkozás irányítását, elkezdte bővíteni a kínálatot. Megjelentek a gömbök belsejében a karácsonyfák, a télapók és a hóemberek. A második Perzy emellett megújította a mesterséges hó anyagát, amit jelenleg is vállalati titokként őriznek.

Túlélték a koppintásokat

Az osztrák kisvállalkozás jelenleg 350 különbözőféle gömböt kínál, ezenfelül több ezret készít egyedi megrendelésre. A vásárlók igényeihez igazított hógömbök hozzák a teljes árbevétel ötödét. Négy különböző nagyságú gömböt gyártanak. Vannak olyan szállítóik, amelyek hideg időben nem indítják útnak az árut, nehogy befagyjon a víz és széttörje a még mindig üvegből készülő hógömböket.

Ez az egyik legfontosabb különbség az átlátszó műanyagból öntött, olcsó ázsiai másolatok és az eredeti termék között. Emellett az osztrák vállalkozásnál ma is kézzel festik a dioráma szereplőit és kézzel állítják össze a hógömböket. A vállalkozás mindössze 30 embert foglalkoztat, akik fele otthon dolgozik. Évente összesen 200 ezer hógömböt állítanak elő.

Felnőttek és gyermekek

A cég apró mérete és viszonylagos ismeretlensége ellenére sokan lelkesednek termékeiért. Számos híres vevőjük van. Barack Obama amerikai elnök gyermekei például kaptak az eredeti, igazi, osztrák üveggömbökből, akárcsak a Fehér Ház két korábbi lakója Bill Clinton és Ronald Reagan. Az osztrák vállalatnál készült az a híres hógömb, amely az 1941-ben készült Aranypolgár című film nyitójelenetében dámai módon leesik, és összetörik.

Harmadik Perzy a nyolcvanas évek elején vette át a családi vállalkozás irányítását apjától. Mint mondja, soha fel sem merült benne, hogy más pályát válasszon. A vállalat központja múzeumként is működik, rendszeresen vendégül látnak gyerekeket. A tulajdonos-cégvezetőt mindig meghatja a látvány, ahogy a vendégeik felrázzák a hógömböket.

A mai gyerekeknek van saját számítógépük, mobiltelefonjuk és sok más elektronikus ketyeréjük. Megható, hogy mégis elszórakoztatja őket a hógömb a maga mesevilágával - fejtegeti Perzy III. A családi vállalkozás jövője biztosított: terveik szerint a cégvezető 24 éves lánya tíz év múlva veszi át az irányítást. Addig apja keze alatt a vállalatnál készül arra, hogy a továbbgörgesse a százéves játék történetét a 21. század második felébe.