A jogszabály pár hete lépett életbe, lényege pedig, hogy a technológia cégekre szigorúbb szabályok vonatkoznak, a felhasználók számára pedig megkönnyíti a versengő szolgáltatások közötti váltást.

A Meta szerdán ment neki a Messenger és a Marketplace kapuőri minősítésének, a Facebook, az Instagram és a WhatsApp státusza ellen viszont nem – írja a Reuters.

A jogszabály értelmében az Európai Bizottság kapuőrnek minősítheti az olyan digitális platformokat, melyek fontos kapuként szolgálnak a vállalkozások és a fogyasztók között az alapvető platformszolgáltatások tekintetében.

Az Európai Unió szeptemberben 22 kapuőr státuszú szolgáltatásról döntött, melyek hat technológiai vállalathoz tartoznak, mint a Microsoft, az Apple, a Meta, az Alphabet, az Amazon és a TikTok-ot működtető ByteDance.

A Microsoft, az Alphabet és az Amazon nem fordult jogorvoslatért, az Apple pedig még nem reagált a döntésre.

Nem volt az EU körültekintő

A ByteDance közleménye szerint a vállalat azért nyújtott be fellebbezést, mert meggyőződése szerint „az DMA saját kinyilvánított célját aláássa”, ami szerint megvédi a tényleges kapuőröket az olyan újabb versenytársaktól, mint a TikTok.

Mint írják, a videomegosztó alkalmazás nem éri el a törvény által megszabott, az Európai Gazdasági Térségben (EGT) elért évi 7,5 milliárd eurós bevételre vonatkozó küszöbértéket.

A jogszabály szerint azok a digitális platformok minősülnek kapuőrnek, amelyek 45 millió havi aktív felhasználónál nagyobb bázissal rendelkeznek, továbbá fenntartó vállalatuk 75 milliárd eurós piaci tőkével bír.

A kínai ByteDance elmondása szerint azonban a tőkéje főként olyan üzletágak teljesítményén alapszik, amelyek nem is működnek Európában.

A TikTok, amelynek több mint 134 millió havi felhasználója van, azt mondta, hogy az Európai Bizottság nem végzett piaci vizsgálatot a kapuőri státusz magadásával kapcsolatosan.

A ByteDance a múlt hónapban vásárolta vissza részvényeit amerikai alkalmazottaitól, az üzlet keretében a vállalat értéke 223,5 milliárd dollárra módosult.

 

A TikTok hamarosan véget vethet Amerika Izrael-barátságának?

Az amerikai törvényhozók újra felszólítanak az alkalmazás korlátozására, mert a fiatalok körében egyre növekvő palesztinbarát nézetek miatt aggódnak.
Bővebben--->