A TikTok a Kínához fűződő kapcsolatai miatt került tűz alá az Egyesült Államokban. Most pedig azt állítják a tengerentúlon, hogy a népszerű videóalkalmazás a palesztinok és a Hamász támogatására ösztönzi a fiatalokat – írja az Aljazeera.

Az elmúlt hetekben befolyásos politikusok, köztük Josh Hawley és Marco Rubio szenátorok, valamint Mike Gallagher képviselő ismételten a TikTok betiltására szólítottak fel, arra hivatkozva, hogy az alkalmazás állítólag elfogult az Izrael- és zsidóellenes tartalmak irányában.

„Míg az adatbiztonsági kérdések elsődlegesek, ritkábban beszélnek arról, hogy a TikTok képes radikálisan eltorzítani azt a világképet, amely az amerikai fiatalok sajátja volt eddig. Izrael kibontakozó háborúja a Hamász ellen döntő fontosságú próbatétel” – írta Josh Hawley kedden a pénzügyminiszternek címzett levelében.

Hawley idézte a Harvard CAPS-Harris közvélemény-kutatásának nemrégiben készült felmérését, amelyben a 18-24 év közötti amerikaiak 51 százaléka szerint a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadásait a palesztinok sérelmei indokolhatják, szemben az idősebb amerikaiakkal, akik túlnyomó többségben támogatják Izraelt.

Az elemzők ezt az egyenlőtlenséget az Izrael-ellenes tartalmak mindenütt jelen lévő TikTok-on való megjelenésének tulajdonítják, ahol a legtöbb fiatal internetező tájékozódik a világról

– jegyezte meg Hawley.

A TikTok volna az indoktrináció pöcegödre?

Marco Rubio a múlt hónapban azt mondta, hogy a TikTok egyike azon platformoknak, amelyek „a Hamász-párti félretájékoztatás és indoktrináció pöcegödrévé és az agymosás eszközévé váltak”.

A TikTok, amely a kínai ByteDance vállalat tulajdonában van, már régóta az amerikai törvényhozók célkeresztjébe került, mivel azt állítják, hogy az alkalmazás a pekingi rezsimet szolgálja, többek között azáltal, hogy elnyomja az olyan kényes témákkal kapcsolatos tartalmakat, mint Tajvan és a muszlim ujgurok elnyomása.

A demokraták és a republikánusok több törvényjavaslatot is benyújtottak a TikTok betiltására vagy korlátozására, de ezek az erőfeszítések a szólásszabadsággal kapcsolatos aggályok miatt egyelőre megrekedtek.

Amerika Izrael-pártisága véget érhet

A múlt hónapban Jeff Morris Jr. amerikai kockázati tőkebefektető hosszú posztsorozatot írt az X-en, amelyben azt állította, hogy az alkalmazás algoritmusa „megrontja” a fiatalokat azzal, hogy eltéríti őket a legtöbb amerikai hagyományosan Izrael-barát álláspontjától.

Morris aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a "#standwithpalestine hashtagnek hárommilliárd megtekintése volt, szemben a "#standwithisrael 200 milliójával.

Mivel a TikTok narratívája most annyira Izrael-ellenes, az alkalmazás arra ösztönzi a felhasználókat, hogy támogassák ezt a narratívát, hiszen az Izrael-ellenes tartalmak létrehozása segít nekik növelni a követőik számát.

Hashtag párbaj

A TikTok korábban azt nyilatkozta, hogy kiáll a terrorizmus ellen, ezért eltávolítja a gyűlöletkeltő és erőszakos tartalmakat. A közösségi oldal a múlt héten közleményben tudatta, hogy több mint 925 ezer videót távolított el a konfliktus térségében, mert azok megsértették az erőszakkal, gyűlöletbeszéddel, félretájékoztatással és terrorizmussal kapcsolatos irányelveiket, beleértve a Hamászt népszerűsítő tartalmakat.

A TikTok nyilvánosan megtekinthető felhasználói adatai arra utalnak, hogy az amerikai felhasználók körében nagyobb az affinitás a palesztin ügy iránt, bár az Izrael-párti tartalmak is népszerűek az oldalon.

A november 8-át megelőző 30 napban 55 millió megtekintéssel mintegy 6000 bejegyzés használta a #standwithisrael hashtaget, míg mintegy 13 000 bejegyzés 37 millió megtekintéssel a #standwithpalestine hashtaget. A #freepalestine hashtag toronymagasan vitte a prímet: 177 000 bejegyzésben szerepelt 946 millió megtekintéssel.

A TikTok-nak komolyabban kell vennie a tartalom moderálását. A platformjain található videókon keresztül dezinformációkat terjesztenek, és a közvéleményt minden oldalról feszültséget szítanak. Emberi moderátorokra van szükség, akik ellenőrzik a videók hitelességét, és meggyőződnek arról, hogy nem terjednek-e égbekiáltó hazugságok

– jegyezte meg Darrell West, a Brookings Institution Governance Studies Center for Technology vezető munkatársa az Al Jazeerának.

Generációs változás Izrael megítélésében

Az Egyesült Államokban a palesztinbarát tartalmak felé való elmozdulás egy olyan generációs változást tükröz, amely már jóval az Izrael-Hamász háború előtt is zajlott. A Pew Research 2022-es felmérésében a 18-29 év közötti amerikaiak 61 százaléka mondta, hogy „nagyon vagy valamelyest kedvezően” ítéli meg a palesztinokat, szemben az országos 52 százalékos átlaggal.

Amikor ugyanezeket a kérdéseket az izraeliekkel kapcsolatban tették fel, a 18-29 évesek 56 százaléka mondta, hogy kedvezően ítéli meg őket, szemben a 67 százalékos átlaggal. A palesztinbarát érzelmek erősödése különösen az egyetemi kampuszokon jelentett feszültséget, ahol népszerűek az Izrael ellen irányuló, az Izrael bojkottálását célzó kampányok.