A 2010-es években, amikor az volt az általános hiedelem, hogy Kína lesz az abszolút gazdasági siker, és ennek megfelelően a kínai cégek lesznek a legnagyobbak, egymás után léptek az amerikai tőzsdékre az akkori ászok, mint az Alibaba vagy a Tencent.

Kezdetben sikeresek is voltak, ám jött Donald Trump kereskedelmi háborúja és ellenségeskedése Kínával, amit még túlélték a cégek, és 2020-ban ismét szárnyalt az árfolyamuk.

Utána azonban Hszi Csinping kínai elnök és kommunista kormánya elégelte meg a kapitalista sikert, nehezen viselték, hogy a cégek és fő tulajdonosaik nagyra nőnek, ne adj isten népszerűbbek lesznek, mint az állampárt vezetője, ezért lesújtottak a legnagyobbakra. Jack Ma, az Alibaba főnöke el is kellett, hogy tűnjön, a részvényárfolyamok pedig zuhanásba kezdtek.

Egy időben még az is felmerült, hogy a társaságokat kivezetik az amerikai tőzsdékről.

Végül ezt elkerülték, és jelenleg 246 kínai központú cég szerepel az amerikai piacon, de amint azt korábban elemeztük, értékük eltörpül a nagy amerikai cégek mellett, hiszen egyrészt kockázatosak lettek a bármikor lehetséges kínai állami beavatkozások miatt, másrészt az egykori legsikeresebbeknek kihívóik akadtak.

Közülük az egyik a PDD Holdings, amely a kínai Pinduoduo webáruházat és a világ más részein nem éppen etikus módszereivel taroló, itthon is jól ismert Temu-t üzemelteti.

Az Alibaba nyomában

A Temu-részvények jól szerepeltek tavaly érthető módon, miután a cég tarol világszerte, sőt, még a gazdasági válsággal küzdő Kínában is jól teljesít, miután képes alákínálni a konkurenciának. A PDD immár a második legnagyobb értékű amerikai tőzsdén jegyzett kínai cég: 172 milliárd dolláros kapitalizációjával alig marad el a jelenleg 184 milliárd dollárt érő Alibabától, és nem zárható ki, hogy a közeljövőben meg is előzi.

A társaság szerdán fogja közzétenni negyedéves és így tavalyi egész éve eredményét, ami döntő lesz a Temu-részvény reális értékének meghatározásában.

A részvényt illetően két kockázati tényező merül fel: mennyire lehet gátja a növekedésnek a másoktól eltérő, sokszor becsapásnak tekinthető módszerek használata, mennyire fogják ezeket megnyesegetni a különböző országok versenyhivatalai.

A másik maga a kommunista kínai állam: vajon nem elégeli-e meg a cég sikerét, amely ugyan gazdaságilag kiváló az országnak, de az örökre uralkodni óhajtó állampárt félti a hatalmát. Persze úgy tűnik, a cégek ehhez is alkalmazkodnak: vigyáznak, hogy ne legyen egy húzónév, egy, a médiában is sokat szereplő sikeres, befolyásos vállalkozó, akire féltékenyek lehetnének a vezető politikusok.

Kép: Economx

Részvényárfolyam, növekedési potenciál

A részvény a 2021 eleji 200 dollár fölötti csúcsról kínai társaival együtt visszaesett, azonban egy év múlva, mikor a társaság megkezdte az erős terjeszkedést, újra emelkedni kezdett.

A tavaly év végi 150 dolláros érték ugyan nem éri el a 2021 elejit, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egyrészt akkor egy divathullám volt, másrészt most a befektetők beárazzák a kínai papíroktól való általános félelmet.

Van olyan elemző, aki szerint a jelenlegi gyors növekedést látva bőven van még emelkedési potenciál a papírban, persze az országkockázatot ők sem tudják számszerűsíteni.

Az egész világot meghódítaná a kínai óriás, ami mindenkit „milliárdossá” tenne

A Temu 2023-ra a legtöbbet letöltött alkalmazássá vált az Egyesült Államokban, világszerte pedig a nyolcadik helyet foglalta el. A minden riválisát letaroló webshop azonban itt nem szeretne megállni, idén már 3 milliárd dollárt költenének csak hirdetésekre, amiből bőven jutott az idei Super Bowlra is.

A részletekről ITT írtunk bővebben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!