Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság szeptemberben engedélyezte a Neuralink–nek, hogy az agyi implantátum embereken való teszteléséhez toborozzon önkénteseket. A cég alapítója, a milliárdos Elon Musk X–en közzétett bejegyzésből kiderült még, hogy a beteg jól gyógyul, ígéretes neuronérzékelést mutattak a kezdeti eredmények.

Az Economx már megírta, hogy a Neuralink nem egyszer kérvényezte már az emberekkel való kísérletek engedélyezését. A Hatóság több feltételt is szabott a hozzájáruláshoz, többek között az akkumulátorral, az implantátum vezetékeivel, valamint az eltávolítás biztonságosságával felmerült problémák kezelését.

A kezdeti cél hogy az emberek képesek legyenek egy kurzort vagy billentyűzetet irányítani pusztán a gondolataik segítségével.

A beavatkozás során egy robot segítségével sebészi úton kerül elhelyezésre egyfajta számítógép-interfész (BCI) az agy azon régiójába, amely a mozgás szándékát irányítja. Az első emberek végzett kísérlet mérföldkő a Neuralink azon törekvésében, hogy a bénulással vagy neurológiai betegségekkel küzdő betegek számára adjon mozgási lehetőséget. A beültetett gép ultrafinom szálai segítik a részvevők agyában keletkező jelek továbbítását a számítógép felé. – írja a Reuters. 

A Neuralink első terméke a Telepathy (Telepátia) nevet viselni majd. 

Felesleges állatkísérleteket végezhet Elon Musk orvosi cége

Elon Musk orvosi eszközöket gyártó Neuralink vállalatát az Egyesült Államok szövetségi hatóságai állatvédelmi szabályok megsértésének gyanújával vizsgálják, miután a személyzet elmondása szerint az állatkísérletek elhamarkodottak, szükségtelen szenvedést és elhullásokat okoznak.