A Reuters értesülései szerint az Egyesült Államok nyomást gyakorol az osztrák Raiffeisen Bank Internationalre, hogy ne jöjjön létre az a tervezett mintegy 1,5 milliárd eurós tranzakció, amellyel kimenekíteni tőkéje egy jó részét Oroszországból.

Az eredeti, decemberben bejelentett terv szerint Raiffeisen International orosz leánybankja megvásárolta volna egy vállalattól a Strabag osztrák építőipari vállalat 27,8 százalékos tulajdonrészét. Erről korábban itt írtunk.

Az adásvétel után ezt a részvénycsomagot adta volna át az osztrák anya banknak és ezzel sikerült volna a már említett 1,5 milliárd eurónyi összeget kihozni Oroszországból. Az egyik probléma a tranzakcióval az volt hogy a Strabagban részesedéssel bíró csoportot többen is úgy azonosították be hogy a mögött gyakorlatilag Oleg Gyeripaszka orosz oligarchát képviseli, annak ellenére hogy utóbbi szóvivője ezt tagadta.

Márpedig Gyeripaszka szerepel mind az Európai Unió mind az Egyesült Államok által szankcionált személyek listáján. Ezt állítólag az elmúlt hetekben magas rangú amerikai pénzügyminisztériumi tisztviselők a bankkal és az osztrák hatóságokkal folytatott megbeszéléseken nem egyszer hangsúlyozták. Az amerikaiak úgy vélik, hogy Gyeripaszka komoly hasznot húzhat az eladásból és követelték, hogy a bank fedjen fel további információkat a megállapodásban részt vevő személyekről és vállalatokról. Ha Washington úgy véli, hogy az üzlet szankciókra ütközik és a Raiffeisen ennek ellenére belemegy abba, akkor az osztrák bankot komoly megtorló intézkedések érhetik. Ilyen lehet például a dollár alapú fizetési rendszerből való kizárása.

A Raiffeisen tájékoztatása szerint az aláírást megelőzően gondosan ellenőrizték, hogy a Strabag ügylet megfelel-e az összes alkalmazandó szankciónak, és az elmúlt hetekben tájékoztatta az összes érintett hatóságot, beleértve az amerikai pénzügyminisztériumot és az OFAC-ot (Office of Foreign Assets Control)". Magától értetődik, hogy az RBI nem fog olyan üzletet kötni, amely szankciókat sért, vagy az RBI-t szankciók kockázatának teszi ki - közölték.

Az üzletre egyébként állítólag az osztrák hatóságok sem fognak addig rábólintani amíg amerikai engedély nem érkezik rá. Ez azonban a fentiek fényében egy kevésbé valószínű. A hírügynökségnek nyilatkozó egyes források szerint a ránehezedő nyomás miatt végül a Raiffeisen maga fog elállni.

Az Európai Bizottság szóvivője jelezte, hogy tudomásuk van az ügyletről, és felvilágosítást kérekt az osztrák hatóságoktól, amelyek válasza még nem érkezett meg.

A Bizottság szoros kapcsolatban áll az amerikai hatóságokkal. Általánosságban elmondható, hogy az uniós szankciók értelmében a vagyonbefagyasztás hatálya alá tartozó személyek és szervezetek vagyonát be kell fagyasztani, azaz lényegében tilos ezekkel a vagyontárgyakkal kereskedni – mondta a Bizottság szóvivője.

 

Az orosz hatóságok állítólag  világossá tették az RBI számára - amelynek mintegy 2600 vállalati ügyfele, 4 millió helyi számlatulajdonosa és 10 000 alkalmazottja van - szeretnék, ha maradna, mert ottléte lehetővé teszi a nemzetközi fizetések lebonyolítását.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!