Jelentősen elszállt tegnap a bécsi tőzsdén a Strabag és a Raiffeisen Bank International részvényeinek árfolyama is a hírre, hogy az orosz Oleg Gyeripaszka eladná az építőipari cégben lévő részesedését a banknak. A régióban is komoly építőipari szereplőként jelenlévő Strabag részvénycsomagját a Raiffeisen orosz leányvállalatán keresztül vásárolná meg amely aztán természetbeni osztalék formájában kifizetné azt osztrák anya bankjának.

 

A tranzakcióval a Strabag számára megoldódna a probléma, amelyet az Ukrajna elleni orosz agresszió óta számára orosz nagy tulajdonosa jelent. A Raiffeisennek pedig, ha sikerülne, nagy nyeremény, hogy tőkét tud kivonni Oroszországban működő leánybankjából.

A Raiffeisen 1,5 milliárd euróra becsülte a lehetséges vételárat, amelyet a 27,8 százalékos részesdésért fizetne. Ez a 28,5 millió részvényre számolva részvényenként mintegy 53 eurós vételárnak felel meg. A Strabag részvények árfolyama jelenleg 41 euró körül mozog, így a részvénycsomagért mintegy 25 százalékos prémiumot fizetne. Az ügyletet azonban még különböző átvilágítások és a hatóságok jóváhagyása függvénye. Ha ezek sikerrel zárulnak, az ügylet 2024 első negyedévében zárulhat le - írta a bank.

A tranzakciónak természetesen van egy csomó jogi kockázata. Az előzetes tájékoztatások szerint ugyanis a részvénycsomag eleve több lépcsőben kerülne a végső eladóhoz, aki aztán azt a Raiffeisen orosz leánybankjának adná tovább. Mivel ezek az orosz cégek jó eséllyel szankciós listákon szerepelnek, ezért meg kell vizsgálni, hogy egyik ügylet se sértse ezeket az előírásokat. Másrészt az orosz hatóságoknak is rá kell bólintania a tranzakcióra és kérdés az, hogy az előírt határidőn belül sikerül-e a jóváhagyásokat megszerezni - mondták az üggyel kapcsolatban szakértők az osztrák ORF közszolgálati médiumnak.

Arról, hogy az orosz hatóságok nem szeretnék hagyni a külföldi bankok egyszerű kivonulását az országból korábban itt írtunk bővebben.

Az RBI a közelmúltban tovább csökkentette oroszországi kitettségét. Az orosz leánybank hitelállománya az év eleje óta 30 százalékkal csökkent. Ha a Strabag-üzlet megvalósul, a Raiffeisen az Oroszországban megtermelt nyereségének egy részét kerülő úton kiviheti az országból. A bank Core Tier 1 tőkemegfelelési mutatója mutatója az Oroszországot is magában foglaló ügylet után 16,5 százalékról 16,4 százalékra csökkenne.

Az orosz üzletág kizárásával viszont az alapvető tőkemutató 120 bázisponttal, 14,4 százalékról 15,6 százalékra emelkedne. Az Oroszországból való általános kivonulással kapcsolatban a bank azt írta, hogy tovább dolgozik a Raiffeisen Russia kiválásán vagy eladásán.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!