Samsung Electronics 55 éves elnökének pere három éve kezdődött. Az ítélethirdetés előtti utolsó tárgyaláson Li és a többi vádlottak padjára került vezető tagadták a vádakat.

Az elnököt és a vállalat többi vezetőit többek között a Samsung leányvállalatainak 8 milliárd dollár értékű, 2015-ös egyesülésével vonták felelősségre. A vád szerint ugyanis megsértették a tőkepiaci törvényt annak érdekében, hogy lehetővé tegyék a fúziót. Ez növelte Li befolyását a Samsung Electronicsben, ami a cégcsoport zászlóshajójának számít.

Az ügyészek a tárgyaláson azt állították, hogy a vezetők részvétele a fúzióban magában foglalja a részvényárfolyam manipulálását és más olyan szabálytalanságokat is, amelyek révén a kisebbségi befektetők kárára húztak hasznot – írja a Reuters.

Li Dzse Jong-ot korábban két és fél év börtönbüntetésre ítélték vesztegetés miatt. Ebben az ügyben Pak Gun Hje volt államfő bizalmasát és tanácsadóját vesztegette meg, hogy zavartalanul ellenőrzést szerezzen a Samsung Csoport felett. A büntetésből végül csak 18 hónapot kellett letöltenie, miután 2022-ben kegyelmet kapott.

 

 

 

Meredeken zuhan a Samsung nyeresége a csip-mizéria miatt

A Samsung Electronics harmadik negyedéves profitja mintegy 80 százalékkal csökken az egy évvel korábbihoz képest.
Bővebben--->