A világ legnagyobb memóriacsip-, okostelefon- és televíziógyártója a minap tette közzé lesújtó harmadik negyedéves előzetes eredményeit. A fordulat oka, hogy a csiprészleg, amely hagyományosan a legnagyobb bevételt hozó üzletág mintegy 3 és 4 trillió won közötti negyedéves veszteséget jelent (1 dollár = 1347,1300 won), miután a memóriacsipek árai a mélyponton nem álltak helyre olyan gyorsan, mint ahogy azt bizonyos előrejelzések ígérték. Elemzők szerint a Samsung csipgyártáson végrehajtott megszorításai a méretgazdaságossági előnyöknek is ártottak, ami megemelte a csipek előállításának költségeit – írja az ITBusiness

Miután először áprilisban jelentette be a termeléscsökkentést, elemzők szerint a Samsung a harmadik negyedévben további termeléscsökkentést hajtott végre a készletek csökkentése és az évtizedek óta legsúlyosabb iparági visszaesést okozó csip-áradat leküzdése érdekében.

Az okostelefon- és személyiszámítógép-gyártók a gazdasági visszaeséstől való félelem miatt hónapok óta nemigen vásárolnak memóriacsipeket, mert inkább a meglévő készleteiket használják fel. De ezek szintje most elég alacsony ahhoz, hogy a kereslet várhatóan a jövő év elejére újra fellendüljön, mondták az elemzők.

A Samsung nemrégiben kapta meg egy év óta az első megrendelését szervermemória-csipekre egy észak-amerikai adatközponti cégtől – írta a múlt hónap végén megjelent jegyzetében a KB Securities, az egyik legnagyobb koreai befektetési bank, és ez a hír felcsillantotta a reményt, hogy az adatközponti ügyfelek is újra csipeket vásárolnak majd.

mesterséges intelligenciában használt memóriacsipek, például a nagy sávszélességű memória (HBM) iránti erős kereslet továbbra is az élen áll, azonban a Samsung le van maradva a rivális SK Hynix mögött az ilyen csipek kifejlesztésében és az olyan ügyfelek megnyerésében, mint az MI-csipek piacvezetője, az NVIDIA.