2024 elején csökkenésnek indult az Apple részvényeinek értéke: az informatika területén harmadik legnagyobb amerikai vállalatot a hazai piacon is komolyan megszorongatta a kínai vetélytárs Lenovo. Azonban az okostelefonok piacán legalább ekkora nehézségekkel néz szembe a Steve Jobs által alapított vállalat.

Ráadásul az idei év első hetében az egyik kulcsfontosságú külföldi piacon, Kínában 30 százalékkal visszaestek az iPhone eladási arányok. 

Bajban az Apple? Durván visszaestek az iPhone-eladások

30 százalékkal estek vissza az óriáscég kínai eladásai az év első hetében.Ha kíváncsi a részletekre

A Data Corporation (IDC) friss kutatása rámutatott, hogy 2023 utolsó negyedévében 2,1 százalékkal visszaestek az Apple okostelefon szállításai Kínában az előző év azonos időszakához képest, azonban 17,3 százalékkal még mindig az amerikai vállalaté a legnagyobb piaci részesedésírja a Reuters 

Kína az Apple harmadik legnagyobb piaca, ezért fájó, hogy 2,1 százalékkal csökkentek az ottani szállítások, miközben a kínai kormány által propagált Huawei piaci részesése emelkedésnek indult. 

A kormányzati alkalmazottakat korlátozzák az Apple termékeket használatában, ahogy bizonyos Egyesült Államokbeli hivatalok is elvárják a kínai eszközök mellőzését.

A Huawei külföldi eladásait komolyan korlátozta, hogy 2019-ben a Trump-adminisztráció rendeletben tiltotta meg az amerikai telekommunikációs vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi alkatrészgyártókkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek, így a Huawei-nek is. 

Egyelőre még az Apple uralja a kínai piacot

A Huawei az egy évvel korábbi 10,4 százalékhoz képest 13,9 százalékos piaci részesedéssel zárta az évet, amivel a negyedik legnagyobb okostelefon gyártóvá vált Kínában. Az IDC elemzése kiemeli: 

a teljes évet nézve 17,3 százalékon áll az Apple, így az utolsó negyedéves csökkenés ellenére az első alkalommal vált a kínai piac legnagyobb gyártójává.

Megtört a jég, végett vetett az Apple a Samsung egyeduralmának

Közel 12 év után az Apple először lett 2023-ban a világ elsőszámú okostelefon-gyártója volumen alapján. Ráadásul épp az lett a dél-koreai cég veszte, ami korábban évekig az élen tartotta.Ha kíváncsi a részletekre.

Azonban a riválisok erősödése és a Kínában korlátozottan elérhető frissítések csökkentik az iPhone vonzerejét és veszélyeztetik az Apple vezető pozícióját. 

A csökkenést érzékelve a hónap elején az Apple több akciót bevezetett Kínában és akár 500 jüannal (25 ezer forinttal) olcsóbban lehetett hozzáférni a termékeikhez. 

A tavalyi év utolsó negyedévében 73,63 millió okostelefont szállítottak ki Kínában, az egész évben pedig 271 millió darabot, ami öt százalékos visszaesést jelent 2022-höz képest. A Jefferies pénzügyi szolgáltató vállalat előrejelzése szerint 2024-ben kétszámjegyű lesz az Apple szállítási volumenének a csökkenése, míg a Huawei-nél növekedést várhatunk és világszerte 64 millió okostelefont fognak kiszállítani. 

Az Apple a jövő héten teszi közzé a negyedéves eredményeit.