Az Apple iPhone-eladásai Kínában 30 százalékkal estek vissza 2024 első hetében – írja a Reuters a Jefferies brókercég elemzőinek közleménye alapján.

A elemzők szerint az Apple eladásainak visszaesése volt az elsődleges katalizátora a kínai okostelefon-szállítások kétszámjegyű csökkenésének az év első hétében, mivel más androidos márkák és a Huawei kisebb növekedést értek el ebben az időszakban az előző évhez képest.

A közlemény szerint az Apple eladásainak csökkenése annak ellenére következett be, hogy több iPhone modellt jelentősen leértékeltek a nagy kínai online piactereken. Példaként említették, hogy az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max 16 százalékkal olcsóbban volt kapható a Pinduoduo e-kereskedelmi platformon az újév első hetében.

A Jefferies elemzői szerint az Apple hanyatlása nagyrészt a kínai riválisok, különösen a Mate 60 telefonsorozatát tavaly augusztusban piacra dobó Huawei előretörésének köszönhető.

A kínai márka részesedése a kínai okostelefon-piacon mintegy 6 százalékkal nőtt 2023 utolsó negyedévében.

Előrejelzéseik szerint az Apple szállítási volumene 2024-ben továbbra is jelentős mértékben csökkenni fog. Mindeközben a Huawei tovább növelheti piaci részesedését: becsléseik szerint 2024-ben hozzávetőleg 64 millió okostelefont fog szállítani világszerte.

Letaszíthatják trónjáról a világ legnagyobb vállalatát

Csökkenésnek indult az Apple árfolyama az év első napjaiban, így a cég teljes értéke már alig haladja meg a Microsoftét. Mi a baj az iPhone gyártójával, és mit tud a trónkövetelő? Bővebben --->