A titkos megegyezés lehetővé tette a Spotify számára, hogy teljesen megkerülje a Play áruház díjait: így a zenei streaming-szolgáltató 0 százalék jutalékot fizet a Google-nak, ha a saját fizetési rendszerét használja,, és 4 százalékot, ha a Google-ét.

Ez egy igen nagylelkű megállapodásnak számít, mivel a Google általánosságban 15 százalékos díjat számol fel.

A Google azért hallgatott eddig az egyezségről, mert szerinte azok rossz hatással lehetnek a más alkalmazásfejlesztőkkel folytatott tárgyalásokra, akik esetleg nagyvonalúbb díjakról szeretnének megegyezni.

Google 2022-ben indult User Choice Billing programja alapján a Google Play áruház jutalékából 4 százalékot lefarag, ha a fejlesztők a saját fizetési rendszerüket használják, így csupán 11 százalékos jutalékot kell a fejlesztőknek fizetniük a vállalatnak a 15 százalék helyett – írja a The Verge.

Ezzel lényegében alig vagy egyáltalán nem takarítanak meg pénzt az alkalmazás fejlesztői, mivel a fizetési rendszer fenntartási költségeit is maguknak kell finanszírozniuk.

A Google nem nevezett meg más fejlesztőket, akikkel hasonló üzletet kötött, ugyanakkor kiderült, hogy egy 10 százalékos kedvezményes díjszabást ajánlottak a Netflix-nek, akik ezt visszautasították.

A Spotify korábban többször is kritizálta az alkalmazáson belüli vásárlások utáni jutalékokat. Emiatt 2023 közepe óta például nem lehet előfizetni a szolgáltató Premium előfizetésére az Apple App Store-on keresztül. Az Apple ugyanis a 30 százalékos jutalékot kér a vásárlások után.

Ők a magyarok kedvenc hazai előadói, tarolják a lejátszási listákat

A Spotify-on 2022 második negyedévétől kezdve több magyar zenét streameltek a hallgatók, mint külföldit. A YouTube-on pedig már évek óta ez a helyzet.
Bővebben--->