Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacokért felelős biztosa úgy fogalmazott, hogy a nemsokára kezdődő választási időszakot “hibrid és külföldi beavatkozások” fogják célba venni, emiatt fontosak a védekezést célzó intézkedések. 

Az Európai Unió új tartalommoderációs törvénye (DSA) értelmében a legnépszerűbb és legnagyobb felhasználóbázissal rendelkező közösségi média felületeknek, amelyek közé tartkozik a TikTok, az X és a Facebook is, azonosítaniuk és jelölniük kell a mesterséges intelligencia használatával manipulált tartalmakat. - írja a Politico. 

A bárki által könnyen elkészíthető deepfake-ek már világszerte megjelentek. Legutóbb egy Joe Biden amerikai elnökről készült felvételt manipuláló közösségi média bejegyzés körül alakult ki botrány. Az új digitális szolgáltatásokra vonatkozó intézkedés kiemelkedően fontos, hiszen az évben rekordszámú választás és kampány várható. 

A két legfontosabb a júniusi európai parlamenti választások, valamint a novemberi amerikai elnökválasztás.

A növekvő aggodalomra válaszul számos vállalat, így például a ChatGPT gyártója, az OpenAI közölte, hogy megjelöli a nem emberi kézzel készült képeket. Az Economx már megírta, hogy a Meta is semsokára elkezdi megcímkézni a mesterséges intelligencia által generált tartalmakat.

Sokan remélik hogy a DSA előremozdítja a közösségi média vállalatok szerepvállalását a dezinformáció elleni védekezésben, például a manipulációs kampányok és választási folyamatokra gyakorolt negatív hatások korlátozásában. 

Donald Trump: Az USA „nem él túl” egy újabb Biden-elnökséget

A Közel-Keleten fokozódó feszültség komoly inflációs veszéllyel jár az energiaárak ismételt növekedése révén – jelentette ki Donald Trump egy vasárnap sugárzott interjúban, ahol arról is beszélt, hogy az AI veszélyes, Joe Biden pedig inkompetens.