A pszichológiai szakirodalom már nevet is adott a jelenségnek: nomofóbiának nevezik azt a fajta telefonfüggőséget, amikor valaki kényszeresen ragaszkodik a telefonjához. Továbbá aki nomofóbiában szenved, egészségtelenül retteg, szorong attól, hogy el lesz vágva a külvilágtól azzal, hogy elveszíti a mobilját, vagy lemerül úgy a telefonja, hogy nincs elérhető közelségben töltő. Egy nomofóbiásnak szintén rémálma, amikor elmegy a térerő, vagy nem tud belépni egy applikációba. 

Többek között a jelenségre megoldásul született meg az Egyesült Államokban a Digital Detox Box műfaja, amely természetesen akkor is segítséget nyújt, ha valaki egy időre letenné a telefont és élvezné a képernyő nélküli időt, valamint az átmeneti elérhetetlenséget. Ksafe névre hallgat a termék, ahová egész konkrétan elzárhatjuk a telefonunkat, úgy, hogy közben teljes biztonságban tudhatjuk. Vagy bármi mást, ami kísértésbe ejtene bennünket. Például egy tábla csokoládét.

A digitális méregtelenítés eszköze nem más, mint egy egyszerű műanyag doboz, amelynek egy fedő van a tetején. A függőség megfékezésére pedig egész egyszerűen betesszük a telefonunkat a dobozba, beállítunk egy elzárási időt, majd egy öt másodperces visszaszámlálás után a doboz lezárul, óra indul. A hivatalos használati utasítás szerint a Ksafe Digital Detox Box nem csupán a telefonunk időleges elzárására alkalmas, hanem például az alábbiak becsukására is:

  • játékkonzol;
  • cigarettás doboz;
  • bankkártya;
  • óvszer.

Szóval csupa olyasmi, ami függőséget okoz, vagy ha ott még nem is tartunk, a doboz megkímélhet attól, hogy túlzásokba essünk. David Krippendorf, a KSafe feltalálója az eszközt eredetileg Kitchen Safe-nek nevezte el, innen a név. Amikor 2013-ban megalkotta, úgy képzelte, hogy megmenti mindazokat, akik nem tudják betartani a diétájukat azzal, hogy kalodába zárhatják a sütiket és a csokoládékat. Majd egy később rájött, hogy a KSafe tökéletesen alkalmas a telefonelzárásra is.

Lejárt az iPhone töltők ideje?

Az Apple nem szívesen változtat, viszont a fogyasztók így spórolhatnak a töltőkön és a hulladékmennyiség is kevesebb lesz. Bővebben --->