A legújabb iPhone szinte biztosan USB-C töltőpontot tartalmaz majd, amikor szeptember 12-én bemutatják. Az Apple készülékeihez jelenleg saját Lightning adapter tartozik, a riválisokkal ellentétben. 

Egy európai uniós jogszabály előírja a telefongyártók számára, hogy 2024 decemberéig közös töltőcsatlakozót vezessenek be, hogy a fogyasztók pénzt takarítsanak meg és csökkentsék a pazarlást.

A legtöbb új Apple-termék, például a legújabb iPadek már USB-C csatlakozót használnak, de a cég az uniós szabály ellen érvelt. Amikor 2021 szeptemberében bevezették, az Apple egyik képviselője azt mondta a BBC-nek, hogy

Az egyetlen csatlakozótípust előíró szigorú szabályozás inkább megfojtja, mint ösztönzi az innovációt, ami viszont kárt okoz a fogyasztóknak Európában és világszerte

Az még nem világos, hogy ez globális változás lesz-e, de a techóriás valószínűleg nem csak az európai piacra dobja majd ki készülék eltérő változatát.

A Bloomberg hírügynökség jelentése szerint a váltás előnye a felhasználók számára többek között az lesz, hogy az ügyfelek egyetlen töltőt használhatnak majd az iPadekhez, Macekhez és iPhone-okhoz, valamint gyorsabb letöltési sebességet biztosítanak.

Az EU szerint ezen évente akár 250 millió eurót is megtakaríthatnak a fogyasztók a felesleges töltők vásárlását illetőleg, és évente 11 ezer tonna hulladékot is megtakarítanak.