A Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC), amely a kínai autóipar új beruházásait és termelési kapacitását szabályozza, a hónap elején jóváhagyta a pekingi székhelyű Xiaomi számára az elektromos járművek gyártását. A kínai telefongyártó 2017 vége óta csak a negyedik vállalat, amely erre engedélyt kapott – írja a Reuters. 

Xiaomi több mint két éve jelentette be, hogy elektromos autókat kíván gyártani. Habár a bizottságtól most zöld utat kapott, a vállalatnak még mindig szüksége van az Ipari és Információs Minisztérium (MIIT) engedélyére, amely az új autógyártókat és modelleket értékeli a műszaki és biztonsági követelmények szempontjából.

Nehéz helyzetben akar riválissá válni

A vállalat nem egyszerű helyzetben akar belépni az elektromos autók piacára, a szektor ugyanis kapacitáshiánnyal és a kereslet lassulásával kell megküzdjön, melyek komoly árháborút indítottak el és a beszállítókat is sújtják.

A Xiaomi 10 milliárd dolláros befektetést ígért tíz évre az autóiparba, és célul tűzte ki, hogy 2024 első felében gyártja le első autóit. Kétséges volt azonban, hogy tartani tudja-e a cég az ütemtervet, mivel mivel az NDRC óvatosan hagyja jóvá a vállalatok autógyártási terveit a szektorral kapcsolatos aggodalmak miatt.

Elon Musk vállalata, a Tesla még nem kapta meg az engedélyt, hogy bővítse sanghaji gyárát. Egy másik gyártó, a luxus elektromos autókat gyártó Lucid Group is jelezte korábban, hogy szívesen gyártana autókat Kínában, de szakértők arra figyelmeztettek, hogy erre nincs sok esély.

A pekingi önkormányzat fontos ipari korszerűsítési projektnek nevezte az autógyárat, ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy a Xiaomi engedélyt kapjon. A vállalat – a kiszállított termékei alapján – a világ harmadik legnagyobb okostelefon-márkája.

Az év elején alig fogytak a telefonok

A 2022-es év utolsó negyedében drasztikusan visszaesett az okostelefonok eladása világszerte. Nem minden gyártót érint azonban egyformán a folyamat: van, aki növelni tudja részesedését ebben a helyzetben.
Bővebben--->