2024-ben kerülhet piacra a két légúti vírust egyszerre megcélzó vakcina – erről beszélt a Pfizer még az év elején. Rajtuk kívül a Moderna és a Novavax is úgy gondolják, hogy a kombinált vakcinák leegyszerűsítik a folyamatát annak, hogy az emberek immunitást szerezzenek a vírusokkal szemben, amelyek jellemzően az év ezen időszakában szaporodnak el.

A cég csütörtöki közlése szerint a korai és a középső fázisú vizsgálatok pozitív eredményeket mutattak, így a vizsgálatok utolsó szakaszába léphet a vakcina – írja a CNBC. Ezzel egy újabb lépéssel közelebb került a termék a hatósági engedélyhez.

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a kombinált vakcinák nyújtotta kényelem nagyban elősegítheti az oltási arányok javulását.

Az eddigi vizsgálatok alapján a vakcina erős immunválaszt vált ki az influenza A, B, és a Covid törzsekkel szemben, beleértve az Omikron BA.4 és BA.5 alvariánsait is.

A Pfizer és a BioNTech egy olyan oltáson is dolgozik, amely a koronavírussal és az RSV-vel szemben jelenthet kombinált védelmet.

Még mindig érkeznek vakcinák hozzánk

Habár már túl vagyunk a pandémia nehezén, továbbra is terjed a koronavírus Omikron-variánsának két virulens alvariánsa, a Pirola és az Eris. Azonban már ezekkel a típusokkal szemben is elkészült a védőoltás, amiből az Európai Uniós kontingens alapján 300 ezer adagot kap Magyarország. Azt azonban még nem tudni, ezek a vakcinál mikor érkeznek meg hozzánk.

Nagyon úgy tűnik, hogy sikerült beelőzni az új vírus-variánsot

A Moderna frissített Covid-19 oltása némi védelmet nyújt a vírus két olyan változata ellen, amelyek az Egyesült Államokban leginkább elterjedt változatok közé tartoznak - derül ki egy vállalati tanulmány korai eredményeiből.
Bővebben--->