A vakcina jelentősen növelte az EG.5 („Eris”) és FL.1.5.1 variánsok ellen irányuló antitestek szintjét – közölte a Moderna egy közleményben, amelyben nem publikált klinikai vizsgálati adatokra hivatkozott. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) becslései szerint ezek a változatok tették ki az Egyesült Államokban e hónap elején a Covid megbetegedések mintegy 26 százalékát – írta a Bloomberg

Júniusban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) azt tanácsolta a gyógyszergyártóknak, hogy az XBB.1.5 változat ellen célozzák meg az oltásokat, amely akkoriban a domináns törzs volt. Augusztus elején a CDC becslései szerint ez a változat az esetek alig több mint 10 százalékát tette ki.

A frissített oltás az FDA felülvizsgálata alatt áll. Ha jóváhagyják, heteken belül elérhető lesz

– közölte a vállalat.

Covid oltóanyag-partnerei, a Pfizer és a BioNTech szintén frissített oltásokat fejlesztenek, akárcsak a Novavax. A gyógyszergyártók a vírus fejlődésével párhuzamosan újabb és újabb frissítéseket tesztelnek és készítenek.

A Pfizer külön közleményben közölte, hogy frissített XBB.1.5 oltása egy egereken végzett vizsgálat alapján „hatékonyan semlegesít” számos változatot, köztük az EG.5.1-et is.