A döntést a római jobboldali kormány a héten bejelentett intézkedéseinek részeként hozta meg annak érdekében, hogy megóvja a Pirelli és a vállalat menedzsmentjének autonómiáját.

Georgia Meloni miniszterelnök kormánya igyekszik megvédeni az ország számára stratégiai jelentőségűnek ítélt erőforrásokat.

A kínai fél - amely a főrészvényes - márciusban jelezte, hogy megújítaná és aktualizálná társbefektetőjével, a Marco Tronchetti Provera Pirelli-vezérigazgató érdekeltségébe tartozó Camfim holding céggel kötött részvényesi megállapodását.

Az ügy érzékenysége miatt neve elhallgatását kérő forrás elmondta a Reuters hírügynökségnek, hogy Róma úgy rendelkezett, csak a Camfin jelölhet vezérigazgatót a Pirelli élére.

A Camfim és a Sinochem közti, jelenleg kormányzati módosítás előtt álló megállapodás értelmében Tronchetti Provera 2026-tól elveszítené a csoport vezérigazgatójának kijelölésére vonatkozó jelenlegi hatáskörét, és ezt a feladatot a Pirelli kínai ellenőrzésű igazgatótanácsára ruházná át.

Az olasz kormányzat előírta, hogy a Sinochem legfeljebb nyolc tagot választhat a Pirelli 15 fős igazgatótanácsába, négyet pedig a Camfinra bízna. A kínai fél eredetileg eggyel több több személyt szeretett volna maga kijelölni.