Görögország szél-, víz- és napenergia-termelésében rekordszintet ért el tavaly – közölte az ország villamosenergia-hálózatának üzemeltetője kedden.

Az IPTO közleménye szerint Görögország energiamixének már az 57 százalékát tették ki a megújuló energiaforrások és a vízerőművek a tavalyi évben, ami 8,5 százalékos éves növekedés 2022-hez képest a Reuters összefoglalója szerint.

A mediterrán ország a legtöbb széntüzelésű erőművét bezárta a szén 2026-ig történő fokozatos megszüntetésére irányuló terv részeként, 2014 óta pedig több mint megkétszerezték a megújuló energiaforrásokból származó energiakibocsátást.

A cél az, hogy 2030-ra az energiafogyasztás 44 százaléka zöld energiából származzon a 2021-es 22 százalékhoz képest. Ehhez körülbelül 30 milliárd eurót lesz szükség a zöldkapacitás növelésére, a hálózatok bővítésére és az energiatárolók telepítésére.

Manos Manousakis, az IPTO vezérigazgatója közleményében arról is írt, hogy egy 10 éves, 5 milliárd eurós projekt részeként 2030-ra 29 gigawattra növelnék a hálózat kapacitását a jelenlegi 18 gigawattról.

A hosszú távú cél, hogy Görögország zöldenergia-exportőrré váljon, ehhez kapcsolódóan szorgalmazzák egy tenger alatti energiavezeték kiépítését Egyiptomba, valamint egy másikat, amely az Adriai-tengeren, Szlovénián és Ausztrián keresztül érné el Németországot.