Oroszország csütörtök hajnali 4 előtt bejelentette, hogy katonai műveletet hajt végre Ukrajnában, és figyelmeztette a többi országot, hogy minden olyan kísérlet, amely megpróbál beavatkozni az orosz akcióba, "soha nem látott következményekkel járna".

Vlagyimir Putyin kijelentette: Oroszország nem tervezi Ukrajna megszállását, ugyanakkor felszólította az ukrán erőket, hogy tegyék le a fegyvert és vonuljanak el a Donbasz térség még Ukrajnához területeiről. Azt mondta, hogy a támadásra a kelet-ukrajnai civilek védelme miatt van szükség - írja a Taszsz orosz hírügynökség. 

Putyin azt is mondta, hogy Oroszország nem fogja hagyni, hogy Ukrajna nukleáris fegyvereket szerezzen magának. Az Egyesült Államok hetek óta jelezte, hogy Putyin valótlan okokra hivatkozva, csak ürügyet keres a háborúra, az ukrán atomfegyveres érvelés, valamint az orosz lakosságot ért atrocitások az ukrán erők részéről pontosan ilyen lehet. A hamis zászlós műveletekre már több kísérlet volt múlt csütörtök óta.

Egy televíziós beszédben Putyin azzal vádolta az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy figyelmen kívül hagyják Oroszország követelését, hogy megakadályozzák Ukrajna NATO-csatlakozását, és biztonsági garanciákat kínáljanak Moszkvának. Azt mondta, Oroszország célja nem Ukrajna elfoglalása.

Percekkel Putyin beszéde után Joe Biden amerikai elnök elítélte az Ukrajna elleni támadást, és azt mondta, hogy a világ "felelősségre fogja vonni Oroszországot" - írja az AP News.

Miközben Putyin beszélt, nagy robbanások hallatszottak Kijevben, Harkivban és Ukrajna más területein. Később Kijevből is robbanásokat jelentettek.

Az alábbi videón már látható, hogy rakétatűz alá vettek több ukrán várost:

Joe Biden elítélte a támadást

Az Egyesült Államok és szövetségesei egységesen és határozottan fognak válaszolni az orosz katonai erők Ukrajna elleni "indokolatlan és kiprovokálatlan támadására" - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök, miután robbanások hallatszottak az ukrán fővárosban, Kijevben.

"Putyin elnök előre megfontolt szándékkal háborút kezdett, amely katasztrofális emberveszteséget és szenvedést fog okozni" - mondta Biden nyilatkozatában a Reuters szerint.

Oroszország egyedül felelős az áldozatokért és a pusztításért, amit ez a támadás eredményez. A világ felelősségre fogja vonni Oroszországot

- mondta beszédében az amerikai elnök.

Biden közölte, hogy csütörtökön további válaszlépéseket jelent be, amelyeket az Egyesült Államok és szövetségesei Oroszországgal szemben foganatosítanak.

Zelenszkij: nagy háború jöhet Európában

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az orosz vezetés jóváhagyta, hogy a csapataik betörjenek Ukrajna területére, ami egy nagy háború kezdetét jelentheti az európai kontinensen.

"Az önök vezetése jóváhagyta a támadást egy másik ország területén. Ez a lépés egy nagy háború kezdete lehet az európai kontinensen" - mondta szerda este az oroszokhoz intézett videóbeszédében.

Zelenszkij elmondta, hogy telefonbeszélgetést kezdeményezett az orosz elnökkel.

"Az eredmény a hallgatás" - mondta az ukrán elnök az Interfax ukrán hírügynökség szerint.

Akár napok alatt a magyar határig érhet az orosz hadsereg

Egy teljes körű orosz invázió rengeteg emberéletet követelhet, és megbuktathatja Ukrajna demokratikusan megválasztott kormányát. A konfliktus és az Oroszország ellen bevezetett szankciók következményei pedig az egész világon visszahatnának, befolyásolnák az európai energiaellátást, megráznák a globális pénzügyi piacokat és veszélyeztetnék a hidegháború utáni egyensúlyt a kontinensen.

A Kreml szerdán közölte, hogy a kelet-ukrajnai szakadár vezetők segítségért fordultak Putyinhoz az ukrán erők elleni harcban. A két önjelölt állam, a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság a Putyin által vezetőikkel hétfőn aláírt szerződések alapján kért segítséget. A két de-facto államot semelyik másik ország nem ismeri el.

Putyin hónapok óta rendel el csapatösszevonást Ukrajna körül, az Egyesült Államok becslése szerint jelenleg mintegy 150-200 ezer katona tartózkodik a térségben, tüzérségi ágyuk és harckocsik állnak harckészültségben a határ mellett. Oroszország többször visszautasította azokat az amerikai állításokat, amelyek szerint Putyin "le akarta volna rohanni Ukrajnát.

A donyecki és luhanszki szakadárok szerdán a két ukrán régió területének mintegy 30 százalékát tartották ellenőrzésük alatt, a többi terület a kijevi kormány uralma alatt állt.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken követheti.