Havi szinten 0,4 százalékkal emelkedtek az árak az Egyesült Államokban októberben, azonos mértékben, mint szeptemberben - közölte csütörtökön a Munkaügyi Minisztérium. A Reuters által megkérdezett közgazdászok előrejelzése szerint a fogyasztói árindex 0,6 százalékkal emelkedett volna. Éves szinten 7,7 százalékkal nőttek az árak az USA-ban, szeptemberben 8,2 százalékos volt az éves infláció. 

Február óta először fordult elő, hogy a fogyasztói árindex éves növekedése 8 százalék alá került, az infláció júniusban tetőzött 9,1 százalékon, ami 1981 novembere óta rekordnak számított. 

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a múlt héten már zsinórban a negyedik 75 bázispontos kamatemelést hajtotta végre az infláció letörése érdekében. Az USA-ban az inflációs cél 2 százalék. 

A piac elintézte

Bár az üzemanyagárak három hónapnyi csökkenés után ismét emelkedtek, a fogyasztási cikkek inflációja lassult, mivel kezd visszatérni a kereslet a munkaerő-igényes szolgáltatások felé, és globális ellátási láncok is kezdenek helyreállni. A kiskereskedők felesleges árukészleten ülnek, ez arra kényszerítik őket, hogy árengedményeket adjanak.

maginfláció 0,3 százalékos volt októberben havi alapon, alacsonyabb a szeptemberi 0,6 százaléknál. Az éves maginfláció 6,3 százalékos lett, szeptemberben még 6,6 százalékos volt ez a mutató. 

A vártnál jobb inflációs adat hatására nőtt az esély a jegybanki monetáris politika enyhülésére, ez a dollár árfolyamát is csökkentette. A forint pedig azonnal erősödni kezdett a bejelentés után.