Egyes államok újra bevezetik az USA-ban a járványkorszak szövetségi politikáját, amely ingyenes iskolai étkezést kínál minden gyereknek, és ezek közül a legtöbb helyen ezt véglegesítik is.

Covid-19 világjárvány előtt a diákok – szüleik jövedelmétől függően – ingyenes vagy kedvezményes iskolai reggelire és ebédre voltak jogosultak. A szövetségi kormány 2020 márciusában kibővítette ezt a politikát, mellyel lehetővé tette az iskolák számára, hogy jövedelemtől függetlenül minden diák ingyenesen étkezzen.

Ám ez a bővítés csak a 2020-21-es és a 2021-22-es tanévre szólt. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint az amerikai iskolák körülbelül 90 százaléka vett részt a programban később azonban a Kongresszus nem hosszabbította meg ezt a lehetőséget a 2022–2023-as tanévre.

Kilencen mutatnak példát

Az Food Research & Action Center adatai szerint most viszont kilenc állam fogadott el jogszabályt az ingyenes iskolai étkezés visszaállításáról. A FRAC szerint közülük hét – Kalifornia, Colorado, Maine, Michigan, Minnesota, Új-Mexikó és Vermont – állandósította az irányelvet. Nevada ezt egyelőre ideiglenes jelleggel vezeti be a 2023–2024-es tanévben – írja a CNBC.

A massachusettsi törvényhozás elfogadott egy költségvetési törvényjavaslatot, amely véglegesen finanszírozna egy egyetemes ingyenes étkezési programot. Maura Healey kormányzó várhatóan aláírja az intézkedést. A szakértők szerint

az állami törvények közvetlen válaszként szolgálnak arra, hogy a szövetségi kormány nem hosszabbította meg az ingyenes étkeztetést.

A „kilencek” közül egyes államokban még az óvodákra is kiterjesztik az leendő törvényt.

Drágább a sulis menza, mint a villanyszámla

„A járvány próbaüzem volt, és működött” – mondta Crystal FitzSimons, az FRAC igazgatója az egyetemes ingyenes iskolai étkezésről. A többi siker mellett a program ráadásul enyhítette a háztartások élelmiszer-költségvetéseire nehezedő nyomást – mondta FitzSimons.

A Mezőgazdasági Minisztérium múlt hónapban kiadott jelentése szerint

egy átlagos háztartás – ahol két iskoláskorú gyerek van – havi 162 dollárt/évi 1458 dollárt fizet a teljes árú iskolai reggeliért és ebédért. Ez a kiadás több, mint a háztartások átlagos villanyszámlája, amely 2021-ben havi 122 dollár volt.

A szövetségi kormány ingyenes étkeztetési programjának lejárta minden diák esetében potenciálisan hozzájárulhat „egyes háztartások pénzügyi nehézségeihez” egy olyan időszakban, amikor az infláció a megélhetési költségek növekedéséhez vezetett – jelezte Saied Toossi, az USDA mezőgazdasági közgazdásza.